Kostprijs thuisbatterij (2021)

Een thuisbatterij is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. De reden? Je kan flink wat besparen op je energierekening door je overtollige energie eenvoudigweg op te slaan in een thuisbatterij. Geen energieverlies en geen torenhoge energierekeningen, wat wil een mens nog meer!

Twijfel je of een thuisbatterij rendabel is? Of ben je benieuwd naar de kostprijs van onze thuisbatterijen? Wij bieden in deze blogpost een antwoord op al jouw vragen.

Wat is de kostprijs van een thuisbatterij?

De kostprijs van een thuisbatterij hangt af van het merk, soort en de opslagcapaciteit. De bekendste merken zijn Tesla, LG en BYD. Doordat het om een jonge technologie gaat, kent de thuisbatterij een hoge investeringskost. Al betaalt die zich vrij snel terug (zie verder).

De kostprijs van een thuisbatterij in 2021 schommelt tussen de 4.500 en 10.000 euro. Wij bieden thuisbatterijen aan van de merken LG en BYD. Hiervoor betaal je tussen de 4.000 en 7.000 euro.

byd batterij hvm 83 om 83kwh hoogspanning

Wat bepaalt de prijs van een thuisbatterij?

Deze factoren bepalen de prijs van een thuisbatterij:

  • Opslagcapaciteit

Logischerwijze heeft de opslagcapaciteit een grote invloed op de kostprijs. Een thuisbatterij met hoge opslagcapaciteit vereist meer batterijcellen, met een hogere productiekost als gevolg. Een thuisbatterij van 8 kWh is dan ook goedkoper dan eentje van 12 kWh.

De opslagcapaciteit hangt samen met je energieverbruik. Onze energie-experts bepalen aan de hand van dit verbruik welke thuisbatterij het beste is voor jou. Zo hoef je niet te betalen voor overtollige capaciteit die je toch niet nodig hebt.

Wens je ook een thuisbatterij aangepast aan jouw energienoden? Aarzel dan zeker niet onze energie-experts te contacteren.

JA, IK WIL GRATIS ADVIES

  • Merk

De kostprijs verschilt ook erg per merk. Zo zijn er tegenwoordig talrijke ‘goedkope’ thuisbatterijen op de markt te vinden. Deze komen echter onze hoge kwaliteitseisen niet tegemoet. Met deze reden kiezen we voor thuisbatterijen van LG en BYD. Beiden zijn pioniers op het gebied van batterijtechnologie en vervaardigen hoogwaardige batterijen met een lange levensduur.

MEER OVER KOSTPRIJS BATTERIJ ZONNEPANELEN

  • Soorten thuisbatterijen

Een thuisbatterij werkt op dezelfde manier als andere batterijen. De thuisbatterij slaat (zonne-)energie op en bewaart ze totdat die energie kan worden ingezet.

Er zijn twee soorten thuisbatterijen:

Lithium-ion:
Deze batterij vind je ook in apparaten als je smartphone of laptop. Een lithium-ion batterij laadt vlug op en is een lichtgewicht. De thuisbatterijen van LG en BYD maken van deze techniek gebruik.

Vergeleken met loodzuurbatterijen kennen de lithium-ion batterijen veel voordelen nl.:

  1. Langere levensduur (+/- 20 jaar)
  2. Lichter en minder groot
  3. Onderhoudsvrij
  4. Voldoet aan de voorwaarden van de premie thuisbatterij 2021


Loodzuur:
Een loodzuurbatterij kost bijna de helft minder dan lithium-ion batterijen. Maar daarmee zijn alle voordelen opgesomd. Zo gebruiken ze een erg verouderde techniek. Door deze verouderde en vervuilende techniek komen ze ook niet in aanmerking voor premies. Het grootste nadeel is dat je ze niet meer dan de helft mag ontladen, wat betekent dat je de helft van de opslagcapaciteit niet kan gebruiken. Niet zo interessant dus.

ONTDEK HIER ONZE THUISBATTERIJEN

lg chem side view

Is een thuisbatterij rendabel?

Absoluut! In combinatie met zonnepanelen is een thuisbatterij zeker rendabel. Dan is de terugverdientijd van een thuisbatterij slechts 10 jaar. Deze terugverdientijd kan in de toekomst nog verminderen. Zo wordt voorspeld dat met de invoering van het capaciteitstarief in 2022 de thuisbatterij zich allicht al na 8 jaar terugbetaalt.

Gebruik je vandaag slechts 30% van je zonne-energie? Dit kan je door middel van onze thuisbatterijen optrekken tot 70% en meer. Zo word je onafhankelijker van het net en bespaar je op je energiefactuur.

Zoals hierboven vermeld, maak je tot eind 2025 aanspraak op een premie bij de aankoop van een thuisbatterij. Deze premie zorgt er voor dat de investering zich sneller terugbetaalt.

Meer weten over de premie thuisbatterij 2021? Ontdek het op onze subsidiepagina.

sol lg chem thuisbatterij 800x545

Ook een thuisbatterij gewenst?

Ontdek ons volledig gamma aan thuisbatterijen. Vraag GRATIS een adviesgesprek aan.