Opbrengst zonnepanelen

Reeds zonnepanelen geïnstalleerd of van plan om die te installeren? Dan ben je vast wel benieuwd naar hoeveel groene stroom ze nu juist produceren. Wil je weten hoe je zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekent per jaar, per maand of per dag? Of wil je meer te weten komen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter of op een bewolkte dag? Ontdek het hier allemaal.

Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?

Zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekenen? Hiervoor zijn de volgende twee factoren van belang:

1. Totale vermogen van je zonnepanelen
Zonnepanelen laten installeren via Energy Protect? Check dan de door ons gedeelde info van jouw installatie. Niet zeker over het totale vermogen? Aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen!

2. Benutte capaciteit van je zonnepanelen
Gemiddeld gebruiken zonnepanelen ongeveer 85% van hun capaciteit. Dit betekent dat je voor 1 Wattpiek (Wp) aan vermogen 0,85 kWh elektriciteit kan krijgen. Goed om te weten: Sommige zonnepanelen verbruiken meer capaciteit dan andere. Dit is afhankelijk van factoren als zoninstraling, de hellingshoek en oriëntatie van zonnepanelen, het type zonnepaneel en de kwaliteit ervan, enz.

De formule:

Opbrengst zonnepanelen per jaar = totale vermogen (in Wp) x 0,85 (benutte capaciteit)
Opbrengst zonnepanelen per maand: (totale vermogen x 0,85) / 12
Opbrengst zonnepanelen per dag: (totale vermogen x 0,85) / 365

Voorbeeld (gezin van 4 personen):

  • 4.706 Wp x 0,85 = 4.000 kWh
  • 4.000 kWh / 12 = 333 kWh
  • 4.000 kWh / 365 = 11 kWh
Aantal personenVermogen zonnepanelenAantal zonnepanelenGemiddelde opbrengst zonnepanelen per jaarGemiddelde opbrengst zonnepanelen per maandGemiddelde opbrengst zonnepanelen per dag
12.941 Wp92.500 kWh208 kWh7 kWh
23.529 Wp113.000 kWh250 kWh8 kWh
34.118 Wp133.500 kWh292 kWh10 kWh
44.706 Wp144.000 kWh333 kWh11 kWh
55.294 Wp164.500 kWh375 kWh12 kWh
65.882 Wp185.000 kWh417 kWh14 kWh

Belangrijk: Bovenstaande tabel toont slechts de verwachte (gemiddelde) opbrengst van je zonnepanelen. De werkelijke opbrengst kan verschillen jaar per jaar; afhankelijk van de actuele energieprijzen. Ook hangt dit af van het rendement van je zonnepanelen. Meer weten over je rendement? Onze energie-experts staan steeds voor jou klaar.

project zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

In de winter ligt de opbrengst van zonnepanelen uiteraard lager dan tijdens de andere seizoenen. Dit komt doordat de dagen korter zijn en doordat er minder zonlicht is. Maar geen paniek geblazen, ook in de winter produceren je zonnepanelen bij daglicht energie. De absolute topperiode voor je zonnepanelen loopt van april tot en met september. Dan produceren ze ongeveer 70% van de gemiddelde opbrengst per jaar.

tevreden klanten koolskerke

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag?

Dat het weer een bepalende factor is in de opbrengst van je zonnepanelen, komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Wat wel verrassend goed nieuws is, is dat bewolking voordelig kan zijn voor de productie van zonne-energie. Op zomerse dagen bijvoorbeeld kunnen je zonnepanelen oververhit geraken waardoor bewolking welkom is. Door die bewolking koelen de zonnepanelen af en kunnen ze weer optimaal werken.

Ook is het zo dat er een grotere piekproductie ontstaat op bewolkte dagen. Wolken reflecteren het zonlicht en zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt. Op een bewolkte dag vangen de zonnepanelen zowel direct als indirect zonlicht op. Hoewel de piekproductie hoger is op bewolkte dagen, zijn zonnige dagen nog steeds het meest productief voor zonnepanelen. Als de zon continu op de panelen blijft schijnen, zal hun opbrengst gedurende de dag hoger zijn dan wanneer de zon vaak achter de wolken verdwijnt.

project zonnepanelen 4

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per m2?

Het is onmogelijk om een gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 mee te delen. Het hangt van te veel factoren af. Om je toch een gemiddelde te kunnen geven, gaan we er van uit dat een zonnepaneel per m2 per jaar ongeveer 120 kWh aan stroom opwekt. Een standaard zonnepaneel is 1,00 bij 1,65 meter.

Wens je toch de werkelijke opbrengst van je zonnepanelen per m2 te kennen? Wij berekenen het voor jou. Contacteer hieronder onze experts.

jobs zonnepanelen

Werkelijke opbrengst zonnepanelen kennen?

De werkelijke opbrengst van je zonnepanelen kennen? Laat onze energie-experts het voor jou uitrekenen. Wij helpen je met plezier verder.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.