Opbrengst zonnepanelen

Reeds zonnepanelen geïnstalleerd of van plan om die te installeren? Dan ben je vast wel benieuwd naar hoeveel groene stroom ze nu juist produceren. Misschien wil je zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekenen per jaar, per maand of per dag? Of wil je meer te weten komen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter of op een bewolkte dag? Ontdek het hier allemaal.

Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?

Zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekenen? Hiervoor zijn deze twee factoren van belang:

1. Totale vermogen van je zonnepanelen
Als je zonnepanelen via Energy Protect laat installeren, krijg je deze info altijd mee. Niet zeker over het totale vermogen? Aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen!

2. Benutte capaciteit van je zonnepanelen
Gemiddeld gebruiken zonnepanelen ongeveer 85% van hun capaciteit. Dit betekent dat je voor 1 Wattpiek (Wp) aan vermogen 0,85 kWh elektriciteit kan krijgen. Goed om te weten: Sommige zonnepanelen verbruiken meer capaciteit dan andere. Dit is afhankelijk van factoren als zoninstraling, de hellingshoek en oriëntatie van zonnepanelen, het type zonnepaneel en de kwaliteit ervan, enz. Vraag dit dus altijd na bij je expert.

De formule:

Opbrengst zonnepanelen per jaar = totale vermogen (in Wp) x 0,85 (benutte capaciteit)
Opbrengst zonnepanelen per maand: (totale vermogen x 0,85) / 12
Opbrengst zonnepanelen per dag: (totale vermogen x 0,85) / 365

Voorbeeld (gezin van 4 personen):

  • 4.706 Wp x 0,85 = 4.000 kWh
  • 4.000 kWh / 12 = 333 kWh
  • 4.000 kWh / 365 = 11 kWh
Aantal personenVermogen zonnepanelenAantal zonnepanelenGemiddelde opbrengst zonnepanelen per jaarGemiddelde opbrengst zonnepanelen per maandGemiddelde opbrengst zonnepanelen per dag
12.941 Wp92.500 kWh208 kWh7 kWh
23.529 Wp113.000 kWh250 kWh8 kWh
34.118 Wp133.500 kWh292 kWh10 kWh
44.706 Wp144.000 kWh333 kWh11 kWh
55.294 Wp164.500 kWh375 kWh12 kWh
65.882 Wp185.000 kWh417 kWh14 kWh

Belangrijk: Bovenstaande tabel toont slechts de verwachte (gemiddelde) opbrengst van je zonnepanelen. De werkelijke opbrengst kan verschillen jaar per jaar; afhankelijk van de actuele energieprijzen. Ook hangt dit af van het rendement van je zonnepanelen. Meer weten over je rendement? Onze energie-experts staan steeds voor jou klaar.

zonnepanelen plaatsen door Energy Protect

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

In de winter ligt de opbrengst van zonnepanelen uiteraard lager dan tijdens de andere seizoenen. Dit komt doordat de dagen korter zijn en er dus minder zonlicht is. Maar geen paniek! Ook in de winter produceren je zonnepanelen bij daglicht energie. De absolute topperiode voor je zonnepanelen loopt van april tot en met september. Dan produceren ze ongeveer 70% van de gemiddelde opbrengst per jaar.

zonnepanelen op dak voor hoge opbrengst

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag?

Dat het weer een bepalende factor is in de opbrengst van je zonnepanelen, komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Wat wel verrassend goed nieuws is, is dat bewolking voordelig kan zijn voor de productie van zonne-energie. Op zomerse dagen kunnen je zonnepanelen oververhit geraken, wat nefast is voor hun opbrengst. Dankzij bewolking koelen de zonnepanelen af en kunnen ze weer optimaal werken.

Ook ontstaat er grotere piekproductie op bewolkte dagen. Wolken reflecteren het zonlicht en zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt. Op een bewolkte dag vangen de zonnepanelen zowel direct als indirect zonlicht op. Hoewel de piekproductie hoger is op bewolkte dagen, zijn zonnige dagen nog steeds het meest productief voor zonnepanelen. Als de zon continu op de panelen blijft schijnen, zal hun opbrengst gedurende de dag hoger zijn dan wanneer de zon vaak achter de wolken verdwijnt.

project zonnepanelen 4

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per m²?

Om de opbrengst van je zonnepanelen per m² te weten te komen, vermenigvuldig je het vermogen van de zonnepanelen met 0,85. Het resultaat deel je vervolgens door de totale oppervlakte in m² van één zonnepaneel. Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1,00 bij 1,65 meter. 

Maar let op! Dit geeft slechts een ruw inzicht. Op de precieze opbrengst van je zonnepanelen per m² te berekenen, haal je er best een expert bij.

Rij zonnepanelen op dak

Werkelijke opbrengst zonnepanelen kennen?

De werkelijke opbrengst van je zonnepanelen kennen? Laat onze energie-experts het voor jou uitrekenen. Wij helpen je met plezier verder.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.