Rendement

zonnepanelen

Zonnepanelen blijven razend interessant. Met een rendement van 12% brengen zonnepanelen tegenwoordig veel meer op dan een gemiddeld spaarboekje. Ontdek hieronder alles over het rendement van zonnepanelen.

1/x

Waar kunnen we mee helpen?

Selecteer alle diensten waarin we jou kunnen begeleiden.

Volgende

Vraag jouw GRATIS offerte

Wij begeleiden jou met renovatieadvies en een gepaste prijsofferte helemaal op maat van jouw woning.

Vorige
Volgende

Je bent er bijna

We nemen contact met jou op in functie van jouw aanvraag.

+32
Vorige
We hebben het goed ontvangen!
We nemen zo spoedig mogeljk contact op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is het

rendement

van zonnepanelen

Rendement zonnepanelen per dag

Zonnepanelen benutten gemiddeld 85% van hun totale capaciteit. Per Wp wekken ze dus ongeveer 0,85 kWh elektriciteit op. Om het totale rendement per jaar te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen van je zonnepanelen met 0,85. Wil je het rendement per dag? Dan deel je het resultaat simpelweg door 365. Voor het rendement in euro vermenigvuldig je het resultaat met de huidige energieprijs per kWh.

(Totale vermogen in kWh x 0,85) / 365

Rendement zonnepanelen per maand

Om het rendement per maand te bekomen, gebruik je exact dezelfde formule als hierboven: het totale vermogen van je zonnepanelen vermenigvuldigd met 0,85. Deze keer deel je het resultaat echter door 12 in plaats van door 365.

(Totale vermogen in kWh x 0,85) / 12

Rendement zonnepanelen per m²

Benieuwd naar het rendement van je zonnepanelen per vierkante meter? Dan vermenigvuldig je het vermogen van de zonnepanelen met 0,85 en deel je dit resultaat door de totale oppervlakte in m² van één zonnepaneel.

(Totale vermogen in kWh x 0,85) / totale oppervlakte één zonnepaneel

Welke factoren

bepalen het rendement van zonnepanelen?

Aantal zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen, hoe meer energie. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt altijd af van je stroomverbruik enerzijds en van de grootte van je dak & het vermogen van de zonnepanelen anderzijds. Weet je niet hoeveel panelen je nodig hebt? Ontdek het hier of gebruik dit simpel ezelsbruggetje: (jaarlijks energieverbruik x 1,1) / (vermogen van 1 paneel in Wp).

Type & merk zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen, te herkennen aan hun zwarte kleur, zorgen voor een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen, die je kan herkennen aan hun typisch blauwe kleur. Daarnaast speelt het merk natuurlijk ook een cruciale rol. Met de duurzame SunPower zonnepanelen ben je zeker van jarenlange rendementen.

Oriëntatie en positie

Het beste rendement haal je met zuid-gerichte zonnepanelen die onder een hellingsgraad van 30° à 35° liggen.

Schaduw

Zonlicht bepaalt het rendement van je zonnepanelen. Probeer daarom schaduw zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast vermijd je ook best de hitte. Hoe warmer een zonnepaneel heeft, hoe lager het rendement zal zijn. Probeer daarom voor een frisse luchtstroom tussen de zonnepanelen te zorgen door ze niet al te dicht bij elkaar te plaatsen.

Omvormer

Een omvormer zet de opgewekte stroom van je zonnepanelen om in bruikbare stroom voor in je woning. Het beste rendement haal je met een kwalitatieve omvormer die volledig compatibel is. Om te bepalen welke dat is, haal je er best een expert bij.

Is het rendement van zonnepanelen

het hele jaar door

hetzelfde?

Rendement zonnepanelen in de winter

In de winter zijn de dagen korter, waardoor er minder zonlicht is. Daarom zal het rendement van je zonnepanelen 's winters iets lager liggen dan tijdens de andere seizoenen.

Rendement zonnepanelen op bewolkte dag

Onder een stralende zon zal het rendement het hoogst zijn. Maar té veel zon is ook niet goed, want zodra zonnepanelen oververhit geraken zal hun rendement ook verlagen. En dan is bewolking meer dan welkom. Bovendien reflecteren wolken het zonlicht waardoor er nóg meer zonlicht op je zonnepanelen valt.

Hoe haal je

de hoogste rendementen

?

Hoe meer je van je opgewekte zonne-energie zelf verbruikt, hoe hoger je rendement is. Maximaliseer je zelfverbruik door je zonnepanelen te combineren met andere systemen. Zo gaat er niets van je zonne-energie verloren!

Energy Management Systems (EMS)

Een EMS gaat slim om met je zonne-energie zodat je steeds de beste rendementen haalt. Op basis van je verbruikspatroon, het weer en de energieprijzen zal het EMS kiezen wat het met je opgewekte zonne-energie zal doen: instant verbruiken, injecteren in het net of opslaan.

Laadpaal

Niets zo voordelig als je elektrische wagen opladen met gratis energie opgewekt door je zonnepanelen.

Airco

Koelen en verwarmen met airco hoeft helemaal niet duur te zijn. Door je overtollige zonne-energie naar je airco te sturen, kan je een groot deel van het energieverbruik dekken.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt gratis energie uit zijn omgeving om je woning te koelen of te verwarmen. Het beetje elektriciteit dat ze nog nodig heeft om te werken, kan je opvangen met de gratis energie van je zonnepanelen.

Voorbeeld van een titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Voorbeeld van een titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Hoe kan je zelf het

rendement

van zonnepanelen berekenen?

Het jaarlijks rendement van je zonnepanelen kan je makkelijk zelf berekenen door het vermogen (in Wp) te vermenigvuldigen met 0,85. Om je energiebesparing en terugverdientijd te achterhalen, moet je nog een aantal andere zaken in kaart brengen:


En die parameters verschillen van huishouden tot huishouden. Vraag een gratis plaatsbezoek aan om één van onze experts de rekensom te laten maken.

Benieuwd naar het rendement van je zonnepanelen?

Wij berekenen het voor jou.