Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen blijven razend interessant. Met een rendement van 12% brengen zonnepanelen tegenwoordig veel meer op dan een gemiddeld spaarboekje. Ontdek hieronder alles over het rendement van zonnepanelen.

Vraag een gratis plaatsbezoek aan voor:

Stap 1/3

Ik wens ook informatie over:

Stap 2/3

Hoe kunnen we jou contacteren?

Stap 3 /3

dsc 3090

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Rendement zonnepanelen per dag

Zonnepanelen benutten gemiddeld 85% van hun totale capaciteit. Per Wp wekken ze dus ongeveer 0,85 kWh elektriciteit op. Om het totale rendement per jaar te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen van je zonnepanelen met 0,85. Wil je het rendement per dag? Dan deel je het resultaat simpelweg door 365. Voor het rendement in euro vermenigvuldig je het resultaat met de huidige energieprijs per kWh.

(Totale vermogen in kWh x 0,85) / 365 

Rendement zonnepanelen per maand

Om het rendement per maand te bekomen, gebruik je exact dezelfde formule als hierboven: het totale vermogen van je zonnepanelen vermenigvuldigd met 0,85. Deze keer deel je het resultaat echter door 12 in plaats van door 365. 

(Totale vermogen in kWh x 0,85) / 12

Rendement zonnepanelen per m²

Benieuwd naar het rendement van je zonnepanelen per vierkante meter? Dan vermenigvuldig je het vermogen van de zonnepanelen met 0,85 en deel je dit resultaat door de totale oppervlakte in m² van één zonnepaneel.

(Totale vermogen in kWh x 0,85) / totale oppervlakte één zonnepaneel

dsc 3118

Welke factoren bepalen het rendement van zonnepanelen?

Hoe meer zonnepanelen, hoe meer energie. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt altijd af van je stroomverbruik enerzijds en van de grootte van je dak & het vermogen van de zonnepanelen anderzijds. Weet je niet hoeveel panelen je nodig hebt? Ontdek het hier of gebruik dit simpel ezelsbruggetje: (jaarlijks energieverbruik x 1,1) / (vermogen van 1 paneel in Wp)

Monokristallijne zonnepanelen, te herkennen aan hun zwarte kleur, zorgen voor een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen, die je kan herkennen aan hun typisch blauwe kleur. Daarnaast speelt het merk natuurlijk ook een cruciale rol. Met de duurzame SunPower zonnepanelen ben je zeker van jarenlange rendementen.

Het beste rendement haal je met zuid-gerichte zonnepanelen die onder een hellingsgraad van 30° à 35° liggen.

Zonlicht bepaalt het rendement van je zonnepanelen. Probeer daarom schaduw zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast vermijd je ook best de hitte. Hoe warmer een zonnepaneel heeft, hoe lager het rendement zal zijn. Probeer daarom voor een frisse luchtstroom tussen de zonnepanelen te zorgen door ze niet al te dicht bij elkaar te plaatsen.

Een omvormer zet de opgewekte stroom van je zonnepanelen om in bruikbare stroom voor in je woning. Het beste rendement haal je met een kwalitatieve omvormer die volledig compatibel is. Om te bepalen welke dat is, haal je er best een expert bij.

Is het rendement van zonnepanelen het hele jaar door hetzelfde?

Rendement zonnepanelen in de winter

In de winter zijn de dagen korter, waardoor er minder zonlicht is. Daarom zal het rendement van je zonnepanelen 's winters iets lager liggen dan tijdens de andere seizoenen.

Rendement zonnepanelen op bewolkte dag

Onder een stralende zon zal het rendement het hoogst zijn. Maar té veel zon is ook niet goed, want zodra zonnepanelen oververhit geraken zal hun rendement ook verlagen. En dan is bewolking meer dan welkom. Bovendien reflecteren wolken het zonlicht waardoor er nóg meer zonlicht op je zonnepanelen valt.

zonnepanelen op hellend dak

Hoe kan je zelf het rendement van zonnepanelen berekenen?

Het jaarlijks rendement van je zonnepanelen kan je makkelijk zelf berekenen door het vermogen (in Wp) te vermenigvuldigen met 0,85. Om je energiebesparing en terugverdientijd te achterhalen, moet je nog een aantal andere zaken in kaart brengen:


En die parameters verschillen van huishouden tot huishouden. Vraag een gratis plaatsbezoek aan om één van onze experts de rekensom te laten maken.

energy protect premiegids aanvragen

Benieuwd naar het rendement van je zonnepanelen?

Wij berekenen het voor jou.

werven aqua protect voor op site energy protect