Is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij verhoogt sterk de rentabiliteit van je zonnepanelen en maakt je onafhankelijker van het energienet. Sinds de komst van de digitale meters en de stijgende energiekosten is de vraag ernaar flink toegenomen. In deze blogpost kom je eindelijk te weten of een thuisbatterij rendabel is al dan niet.

Wat is de kostprijs van een thuisbatterij?

Om te weten of thuisbatterij rendabel is, kijk je best eerst naar de kostprijs van de thuisbatterij. Die kostprijs hangt af het merk, soort en de opslagcapaciteit en schommelt vandaag de dag tussen de 4.500 en 10.000 euro. Wij, bij Energy Protect, hebben thuisbatterijen van de merken LG en BYD. Hiervoor betaal je tussen de 4.000 en 7.000 euro.

byd batterij hvm 83 om 83kwh hoogspanning

Wanneer is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterij zonder zonnepanelen
Heb je nog geen zonnepanelen maar wil je wel een thuisbatterij installeren? Dit kan perfect. In dit geval kan je de thuisbatterij s ’nachts opladen met energie van het net, aan een goedkoop nachttarief. De energie, opgeslagen in je thuisbatterij, kan je dan nadien overdag gebruiken. Al is het voordeel hiervan miniem. Zo bespaar je nauwelijks meer dan 100 euro per jaar. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet echt rendabel. Nog geen zonnepanelen geïnstalleerd?

ONTDEK HIER MEER OVER ONZE ZONNEPANELEN

Thuisbatterij met zonnepanelen
Een thuisbatterij met zonnepanelen is wel rendabel. Toch bekijk je best situatie per situatie. Zo kan de rentabiliteit verschillen naargelang de prijs, opslagcapaciteit en levensduur van de thuisbatterij, opbrengst van je zonnepanelen, je eigen verbruik enz. Benieuwd of een thuisbatterij rendabel is voor jou? Vraag het onze energie-experts.

jobs zonnepanelen

Hierom is een thuisbatterij rendabel:

  • De terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt tegenwoordig nog maar 10 jaar. Deze terugverdientijd kan in de toekomst nog dalen. Zo is voorspeld dat met de invoering van het capaciteitstarief de thuisbatterij zich al na 8 jaar zal terugbetalen.
  • Uit studies blijkt dat de huidige generatie thuisbatterijen een levensduur van 20 jaar hebben. Al is de levensduur wel korter bij thuisbatterijen die veel volledig ontlaad worden.
  • Verbruik je vandaag slechts 30% van je zonne-energie? Installeer dan een thuisbatterij en verhoog dit tot 70% of meer. Zo word je onafhankelijker van het net en verminder je je energiekosten aanzienlijk. Een slimme zet, zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen!
  • Tot eind 2025 heb je recht op een premie bij de aankoop van een thuisbatterij. De premie zorgt er voor dat de investering zich sneller terugbetaalt. Meer weten over de premie thuisbatterij? Lees meer op onze subsidiepagina.
sol lg chem thuisbatterij 800x545

Benieuwd of een thuisbatterij rendabel is voor jou?

Vraag GRATIS een adviesgesprek aan met onze energie-experts.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.