Hoe werkt een thuisbatterij?

Heb je zonnepanelen? De energie die je hiermee produceert, gebruik je niet altijd onmiddellijk. Het overschot wordt dan aan het distributienet toegevoegd. De thuisbatterij biedt een oplossing. Hiermee kan je je overtollige energie opslaan en gebruiken wanneer jouw zonnepanelen niet genoeg produceren. In deze blogpost bespreken we hoe een thuisbatterij werkt en belichten we enkele aandachtspunten voor wie overweegt er één aan te schaffen.

Hybride omvormer voor thuisbatterij

Een thuisbatterij gaat altijd hand in hand met een compatibele omvormer. Een traditionele omvormer zet de gelijkstroom, die door de zonnepanelen wordt opgewekt, om in wisselstroom voor gebruik in jouw huis. Een batterij werkt echter op gelijkstroom. Je hebt dus een omvormer nodig die in beide richtingen werkt. Heb je reeds zonnepanelen en wil je een thuisbatterij installeren? Dan heb je ofwel een nieuwe omvormer nodig of een extra omvormer voor de thuisbatterij. Als je zonnepanelen met thuisbatterij wil installeren, kies je het best meteen voor een ‘hybride’ omvormer. Houd hier ook rekening mee als je vandaag alleen zonnepanelen installeert en later misschien overweegt een thuisbatterij aan te schaffen.

sma sunny boy omvormer bewerkt

Werking thuisbatterij

Een thuisbatterij moet voldoende capaciteit hebben, afhankelijk van jouw verbruik en de grootte van jouw PV-installatie. Het is belangrijk te weten dat een thuisbatterij bedoeld is om de kloof tussen avond en nacht te overbruggen. Daarom mag het niet te lang zonder zonlicht blijven. In het ideale geval wordt jouw thuisbatterij overdag volledig opgeladen en 's nachts ontladen. Als er 's morgens nog energie in jouw thuisbatterij zit, slaat hij minder zonne-energie op en lever je terug energie af aan het net. Het is daarom onverstandig een te grote thuisbatterij te installeren, omdat je deze dan nooit voldoende kunt opladen of ontladen. Een te grote batterij werkt niet optimaal en biedt geen optimaal rendement. Benieuwd of een thuisbatterij rendabel is voor jou? Lees er hier meer over.

sol lg chem thuisbatterij 800x545

Waarom kiezen voor een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote investering, maar het stelt jou in staat de energie die je produceert optimaal te benutten. Dit betekent dat je minder geld kwijt bent aan het energienet en minder aan prijsschommelingen.

Vragen over de werking van een thuisbatterij? Aarzel dan zeker niet om onze experts te contacteren.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.