De energie- en gasprijzen gaan door het dak!

Sinds enige tijd breken de energie- en gasprijzen records! De tarieven hebben een aanzienlijke invloed op jouw energiefactuur, vooral voor huishoudens met een variabel contract.

Uit een studie van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (Creg) blijkt dat de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen: op 1 jaar tijd is de energiefactuur gemiddeld met 135 euro gestegen. Gas is zelfs met 351 euro gestegen, één van de hoogste stijgingen ooit.

Let op: De bovenstaande cijfers zijn gemiddelden en hangen dus af van de regio waarin je woont.

Oorzaak van de stijgende energie- en gasprijzen

  • Economisch herstel in 2021:
  • Na de coronacrisis van 2020 herstelt de economie zich in 2021. Dit doet het energieverbruik stijgen, wat op zijn beurt leidt tot een grotere vraag naar energie.
  • Gasvoorraad onder druk:
  • Door het koude voorjaar en het beperkte aanbod in Europa liepen de (aard)gasvoorraden sterk terug. De stijgende gasprijzen zorgen ook voor een hogere energiefactuur. Dit komt doordat gascentrales die energie leveren hun brandstof duurder moeten aankopen.
  • Recordprijs CO2-emissierechten:
  • De EU wil de CO2-uitstoot verkleinen, waardoor de vraag naar CO2-emissierechten zal toenemen en de marktprijzen zullen stijgen. Deze prijsstijging heeft een direct effect op de energieprijzen.
iso premies huis man

Wat te doen bij deze stijgende energie- en gasprijzen?

De impact van de prijsschommelingen minimaliseren, kan je door zelf energie te produceren of beter je energie(verbruik) te beheren:

  • Met een goed geïsoleerd huis voorkom je warmteverlies. Wens je meer te weten over de voordelen van isolatie? Klik dan hier.
  • Installeer zonnepanelen op jouw dak en wek je eigen energie op. Benieuwd of zonnepanelen iets voor jou is? Onze experts helpen je verder.
  • Reeds zonnepanelen geïnstalleerd? Sla je zonne-energie op in een thuisbatterij en optimaliseer zo je eigen verbruik.
project zonnepanelen 4

Op zoek naar energiebesparende oplossingen op maat van je noden en budget?

Kies voor onze energiebesparende oplossingen en laat je energiefactuur aanzienlijk dalen. Elke euro die je erin investeert, zal optimaal renderen! Ook word je zo veel autonomer ten aanzien van de prijsschommelingen op de energiemarkt.