Premies & subsidies zonnepanelen

TIJDELIJKE ACTIE*: Energy Protect garandeert de premie van 2023!

Door de steeds hogere rendementen en snellere terugverdientijd van zonnepanelen bouwde de Vlaamse overheid de zonnepanelen subsidies al sterk af. Bovendien zal deze trend zich in de toekomst alleen maar verderzetten. Benieuwd hoeveel jouw zonnepanelen premie bedraagt? 

Bestel nú en Energy Protect garandeert je nog de premie tot 750 euro, zelfs als plaatsing dit jaar niet meer zou lukken. 

Vraag een gratis plaatsbezoek aan voor:

Stap 1/3

Ik wens ook informatie over:

Stap 2/3

Hoe kunnen we jou contacteren?

Stap 3/3

Premies & Subsidies zonnepanelen op dak

Allerlaatste kans op premie!

In 2024 verdwijnt de premie voor zonnepanelen definitief. Bestel & bevestig nú en Energy Protect verzekert jou de premie tot 750 euro*.

Let op! Deze actie geldt zolang de voorraad strekt. Claim je premie vandaag nog!


*
Deze actie is enkel geldig op specifieke modellen die tijdens het plaatsbezoek van de energie-expert toegelicht worden. Energy Protect staat garant voor de toekenning van de premie van 2023, ook indien plaatsing en keuring voor eind dit jaar niet meer zou lukken. 

Subsidie zonnepanelen per kWp

De algemene subsidie voor zonnepanelen verloopt via netbeheerder Fluvius. Dankzij de premie krijg je een deel van je investering al meteen terugbetaald. Hoeveel de zonnepanelen subsidie precies bedraagt, hangt altijd af van het vermogen van je PV-installatie. Dit premiegedrag wordt echter jaarlijks herzien.

Zo krijg je in 2023 nog € 150 per kWp voor installaties tot 4 kWp, en € 75 per kWp boven dit vermogen. In 2024 worden alle premies afgeschaft.
 

Een overzicht van de subsidie voor zonnepanelen per kWp:

Vermogen20232024
1 kWp€ 150€ 0
2 kWp€ 300€ 0
3 kWp€ 450€ 0
4 kWp€ 600€ 0
5 kWp€ 675€ 0
6 kWp€ 750€ 0
Premies & Subsidies voor installeren zonnepanelen op dak

Subsidies zonnepanelen berekenen

Heb je een installatie met een vermogen niet hoger dan 4 kWp? Dan vermenigvuldig je het vermogen met € 150. Is het vermogen van je installatie groter dan 4 kWp? Dan vermenigvuldig je 4 met € 150 en vermenigvuldig je het resterende aantal kWp met € 75.

Voorbeeld 1
Stel dat je 12 zonnepanelen van 320 Wp op je dak laat leggen die samen goed zijn voor een vermogen van 3,84 kWp. Dan heb je recht op een premie van 3,84 x € 150 = € 576. Plaats je diezelfde installatie in 2024? Dan zal je geen subsidies meer krijgen.

Voorbeeld 2
Heeft je installatie een groter vermogen, bijvoorbeeld 5,40 kWp? Dan zal je zonnepanelen premie er als volgt uitzien: 4 x € 150 + 1,40 x € 75 = € 705. Een jaar later, in 2024, zal je geen premies meer krijgen.

Premies zonnepanelen zelf berekenen

Hoe de zonnepanelen premie aanvragen?

Na plaatsing, keuring én indienstname van je PV-installatie kan je je zonnepanelen premie aanvragen op de website van Fluvius. In onze praktische handleiding leggen we uit hoe je dat stap voor stap kan doen. Pas enkele maanden na aanmelding krijg je je subsidie. Maar geen zorgen! Het is de keuringsdatum die je premiebedrag bepaalt. 

Voorwaarden premie zonnepanelen

Aan de premie voor zonnepanelen zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. We lijstten de 3 belangrijkste voor je op:

  • De zonnepanelen moeten door een gecertificeerde RESCert aannemer, zoals Energy Protect, geplaatst zijn.
  • Je PV-installatie moet binnen de 3 maanden bij de netbeheerder aangemeld zijn. 
  • Binnen de 90 dagen na aanmelding van de zonnepanelen, moet er een digitale meter geplaatst zijn.


Voor alle voorwaarden, check onze gratis premiegids of vraag er onze experts naar tijdens een gratis plaatsbezoek.

Zonnepanelen

Lokale subsidies voor zonnepanelen

Tip! Naast de algemene zonnepanelen premie van de Vlaamse overheid kan je vaak ook op lokaal niveau nog aanvullende subsidies krijgen. Informeer je eens bij je gemeente over zonnepanelen subsidies. De kans is groot dat ze bovenop de Fluvius premie nog een extraatje geven.

Maar ook sommige energieleveranciers stimuleren de investering in zonnepanelen met een extra financieel duwtje. Vraag hier zeker naar bij jouw leverancier.

Zonnepanelen installateur Energy Protect

Andere groene premies & subsidies

Door je zonnepanelen te combineren met andere duurzame technologieën zoals een slimme thuisbatterij, laadpaal of warmtepomp verhoog je je rendementen en zal je nog meer geld uitsparen. Bovendien kan je voor laadpalen en warmtepompen ook interessante premies krijgen.

Zelf genieten van de premies & subsidies voor zonnepanelen?

Wij bundelden alle voorwaarden, details en premiebedragen in een handige premiegids die je gratis kan aanvragen. Je vindt er de meest actuele info over de subsidies voor zonnepanelen en zo veel meer! 

Gratis advies over zonnepanelen door Energy Protect

Zonnepanelen plaatsen doe je met Energy Protect!

Jouw energie, onze zorg! Laat gratis een energie-expert bij je langskomen en geniet nog jarenlang van de voordelen van zonnepanelen.

Zonnepanelen referenties Energy Protect