Handleiding aanmelden bij netbeheerder
Weet je niet hoe je je moet aanmelden bij je netbeheerder? Geen probleem! Wij hebben voor jou een handleiding uitgeschreven. Zo hoef je enkel onderstaand stappenplan te volgen.

Aandachtspunten
Onderstaande documenten heb je nodig voor de aangifte van jouw zonnepanelen via Fluvius:
- De EAN-code van je bestaande elektriciteitsaansluiting (kan je terugvinden op je elektriciteitsfactuur of meterkast).
- Een kopie van het volledig ingevulde keuringsverslag. In pdf-formaat.
- Een kopie van het eendraadschema van de installatie. Dit werd door Energy Protect doorgemaild net na de installatiedag. Ook in pdf-formaat.
- Gelijkvormigheidsattest voor het type omvormer vermeld in het keuringsverslag.
Allereerst moet je te weten komen wie je netbeheerder is, dat kan je makkelijk opzoeken via volgende link: http://www.vreg.be/nl/wie-is-uw-netbeheerder
De grootste netbeheerder is Fluvius. Hieronder kan je de procedure terugvinden. Het online formulier voor de aanmelding bij de netbeheerder vind je terug via onderstaande link:
- Fluvius: https://mijnpostcode.fluvius.be/?lang=nl&applicatie=lokale-productie-melden
- Intermosane: contacteer je netbeheerder

Aanmelding bij Fluvius
Klik op de link: https://mijnpostcode.fluvius.be/?lang=nl&applicatie=lokale-productie-melden
Je komt terecht op een pagina waar je je postcode of gemeente invult. Dan klik je op de groene knop “Zonnepanelen aanmelden”.

Je krijgt een keuzemenu te zien. Je kiest voor “melding lokale productie < 10 kVA”.

Adres aansluiting
Vervolgens kom je op "Aansluiting". Je vult je postcode in en klikt op "zoek". Je krijgt onderaan enkele mogelijke (deel)gemeentes. Je kiest de juiste gemeente.

EAN-nummer
Nu dien je je elektrische aansluiting bij de netbeheerder te bevestigen door je EAN-nummer in te vullen. Je kan dit terugvinden op de factuur van jouw energieleverancier of meterkast. Het nummer bestaat uit 18 cijfers en start steeds met 54. Daarna klik je op "zoek".

Je komt automatisch in het volgende tabblad terecht: adres van de aansluiting. Op basis van het ingegeven EAN-nummer, wordt het correcte adres weergegeven. Indien je adres correct is, bevestig je dit door op "verder" te klikken.

Technische gegevens van de installatie
Vervolgens moet je de technische gegevens van de lokale productie van je installatie ingeven:
- Type productie: Zonne-energie.
- Aantal zonnepanelen: Vul hier het aantal zonnepanelen in.
- Totaal piekvermogen zonnepanelen (in KW): Vul het totale vermogen van je installatie in. Dat kan je eenvoudig berekenen door het aantal panelen te vermenigvuldigen met het vermogen van één paneel in kWp. Bij panelen van 285 Wp doe je bijvoorbeeld het aantal panelen maal 0,285. Bij panelen van 335 Wp vermenigvuldig je het aantal panelen met 0,335. Let op: men verwacht het totale vermogen in kWp (niet Wp). Voor 15 blauwe panelen zal je bijvoorbeeld 4,275 Kw moeten invullen.
- Max. AC-vermogen van de omvormer: Check via deze link wat het maximaal AC-vermogen is van jouw omvormer. Bestaat je installatie uit meerdere omvormers? Tel dan het maximaal AC-vermogen van de omvormers op. Dit kan je terugvinden op je keuringsverslag onder PAC MAX (W) Opgepast dit dien je te delen door 1000. Bv. PAC MAX (W) = 3000, je dient hier dus 3,0 in te geven.
- Groenestroom meterstand bij keuring: Dat kan je terugvinden op het keuringsverslag onder GST-teller (uitgedrukt in kWh). Dit is niet verplicht om in te vullen, enkel de vakken met *.
- Datum indienstname: Dag van de keuring van de zonnepaneelinstallatie.
- Suntracker: Omdat jouw zonnepanelen op jouw dak liggen, is dit een vaste installatie. Kies dus voor "nee".
- Groenestroomcertificaat of warmtekrachtcertificaat: Op particuliere installaties zijn deze certificaten niet meer van toepassing. Kies dus voor "nee".
- PV(Z)nummer: Dit is enkel van toepassing indien je reeds een zonnepaneelinstallatie hebt. Zo ja, kies je voor "ja". Betreft dit jouw eerste zonnepaneelinstallatie, dan kies je voor "nee".
Je klikt op "verder".

Verklaring
In het volgende tabblad moet je de verklaring lokale productie afleggen. Je vinkt daartoe de box in de laatste paragraaf aan en drukt op "verder".

Bijlagen
In het tabblad "bijlagen" moet je de technische gegevens van de installatie digitaal (in pdf) opladen:
- Goedgekeurd keuringsverslag: Dit heb je via mail ontvangen van Energy Protect.
- Elektrisch schema van de installatie: Dit heb je enkele dagen na de installatie via mail ontvangen van Energy Protect.
- Gelijkvormigheidsattest van de omvormer: Het juiste gelijkvormigheidsattest moet je downloaden via de website van Energy Protect.
Gebruik de knop "laad op" om de documenten op te laden. Klik daarna op "verder".

Persoonlijke gegevens
In het tabblad "gegevens" vul je jouw contactgegevens in en klik je op "verder".

Gegevens Installateur
Vervolgens vul je de contactgegevens van Energy Protect in.
- Bedrijf/privé: Bedrijf
- Naam bedrijf: Energy Protect
- Telefoonnummer: 0800/97 467
- E-mailadres: info@energyprotect.be
- Straatnaam: Esserstraat 3
- Gemeente: 8550 Zwevegem
Nadien klik je op "verder"

Bij het volgende tabblad, kies je voor “nee” en klik je op “gegevens overnemen van de aanvrager”. Vervolgens druk je op “verder”.

Indien je nog een opmerking wenst mee te geven, kan je deze hier al dan niet invullen. Daarna klik je op “verder”.

Bevestiging
In het laatste tabblad kan je alle ingegeven gegevens nog eens nakijken. Indien deze correct zijn, klik je op "bevestig" om je melding te finaliseren.

Na je bevestiging zie je onderstaande melding:
Jouw aanvraag is gelukt!
