Een airco installeren: een antwoord op al je vragen

Wil je een airco installeren? Dat is een goede keuze! Een airco zorgt namelijk voor aangename leef- en slaapomstandigheden, zowel in de zomer als in de winter. Bij de zoektocht naar een airco komen er waarschijnlijk een aantal vragen bij jou op, zoals: Waarom een airco installeren? Welk type airco kan ik installeren? Waar installeer ik best een airco? Wij geven je een antwoord op al jouw vragen!

Waarom een airco installeren?

  • Beter wooncomfort en welzijn
    Met een airco kan je zelf de temperatuur in huis kiezen, waardoor het altijd aangenaam vertoeven is in je woning. Wie wordt daar nu niet gelukkig van?
     
  • Gezondere leefomgeving
    Met een airco verlaag je de luchtvochtigheid in huis, wat resulteert in een gezondere leefomgeving. Wist je dat een goede luchtvochtigheid helpt om pijnlijke spieren en gewrichten te voorkomen? Daarnaast verbetert ook de luchtkwaliteit. Dat zullen hooikoortslijders of astmapatiënten graag horen.
     
  • Verbeterde productiviteit
    Warmte kan je moe en loom maken, waardoor je je minder goed kan concentreren. Na het installeren van een airco behoort dit definitief tot het verleden! Een koele ruimte zorgt ervoor dat je je taken weer vol energie kunt aanpakken.
     
  • Waardestijging van je woning
    Onze zomers worden alsmaar warmer. Daarom staat een airco hoog op de 'must-have' lijst van veel potentiële kopers en huurders. Een airco installeren kan dus de waarde van je huis of appartement gevoelig verhogen. 
     
  • Multifunctioneel
    Wist je dat je een airco ook kan gebruiken als verwarming tijdens de barre wintermaanden? 
dsc 2811

Welke airco installeren? De keuze is aan jou

Bij een airco zonder buitenunit, ook wel monoblock genoemd, heb je enkel een binnenunit. Afhankelijk van jouw voorkeur, kan je kiezen voor een horizontaal of verticaal model.

Bij een airco met buitenunit, ook wel split airco genoemd, zijn er twee mogelijkheden:

  • Single split airco: hierbij wordt één binnenunit op de buitenunit aangesloten. Dit is de ideale oplossing om een grotere ruimte te koelen of te verwarmen.
  • Multi split airco: verschillende binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit. Met deze optie kun je meerdere kamers afzonderlijk koelen of verwarmen.


De keuze van een airco hangt dus af van jouw behoeften:

  • Wil je een kleinere ruimte koelen/verwarmen? Dat kan perfect met een airco zonder buitenunit.
  • Wil je een grotere ruimte koelen/verwarmen? Dan is een single split airco de beste keuze.
  • Wil je meerdere kamers afzonderlijk koelen/verwarmen? Dan kun je best een multi split airco installeren.
energy protect split airco lg 3

Waar een airco installeren voor het beste rendement?

Bij het installeren van een airco is het belangrijk om goed na te denken over de plaats van de binnen- en buitenunit. Door deze op de juiste plaats te installeren, maximaliseer je de efficiëntie en prestaties van de airco.

Je kan een binnenunit op drie verschillende plaatsen installeren: het plafond, de wand of de vloer. Je keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de indeling van de ruimte.

  • Het plafondmodel zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling en bespaart ruimte.
  • Het wandmodel heeft verticale en horizontale lamellen waarmee je het best de luchtstroom kan regelen. Dit wil zeggen dat je makkelijk zelf kan beslissen of de airco al dan niet op jou gericht is.
  • Het vloermodel is dé oplossing bij schuine daken en lage muren.

Een buitenunit plaats je best op een plek waar er voldoende luchtstroom is. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is rond het toestel voor goede ventilatie. Plaats de unit tot slot bij voorkeur in de schaduw, zo bereik je sneller de gewenste temperatuur en verbruik je minder energie.

energy protect climatisation split 10

Laat je airco installeren door Energy Protect!

Bespaar jezelf kopzorgen en laat je airco installeren door Energy Protect. Energy Protect is expert in het installeren van airco’s. Met ruim 20 jaar ervaring zorgen we voor een perfecte installatie, optimale prestaties van je airco en een betrouwbare service. Vraag vandaag nog een gratis offerte op maat.