Hoe kan je verwarmen met airco?

De energieprijzen swingen de pan uit. In de laatste 45 jaar betaalden we nog nooit zoveel voor gas en elektriciteit. Energiezuinig wonen is daarom actueler dan ooit! Heb jij al een energiezuinige woning? Of heb je je woning recent extra geïsoleerd met spouwmuurisolatie of dakisolatie? Dan loont het meer dan de moeite om te bekijken hoe je je woning maximaal optimaal kan verwarmen en koelen. Wist je dat een airco daar de geknipte kandidaat voor is? Wij geven je een antwoord op de vraag: hoe kan je verwarmen met airco?

Koelen en verwarmen met airco

Velen halen een airco in huis om hun woning tijdens de zomer af te koelen. Maar wist je dat je naast koelen eigenlijk ook kan verwarmen met airco? Op zwoele zomerdagen zuigt de airco de warme lucht uit de kamer. De warmtepomp koelt de lucht verder af en blaast frisse lucht de kamer in. Een airco doet dus eigenlijk niet meer dan omgevingslucht verplaatsen. 

Maar dit hele koelingsproces kan je eigenlijk ook perfect omkeren, waardoor je ook kan verwarmen met airco. Op ijzige dagen zal de airco de warmte uit de buitenlucht zuigen, verder opwarmen en de opgewarmde lucht je kamer inblazen. Het resultaat? Een zalig warme kamer.

Hoe kan je verwarmen met airco?

Verbruik tijdens het verwarmen met airco

Verwarmen met airco is een pak energiezuiniger dan verwarmen met bijvoorbeeld elektriciteit. De reden hiervoor is simpel: een elektrische verwarming gebruikt energie uit het elektriciteitsnet om warmte te genereren. Een airco, daarentegen, produceert zelf geen warmte, maar verplaatst enkel de al aanwezige warmte uit de omgevingslucht. Een airco heeft dus enkel elektriciteit nodig om de lucht van buiten naar binnen te pompen en omgekeerd.

Met de huidige energieprijzen is verwarmen met airco dus stukken voordeliger dan verwarmen met bijvoorbeeld een cv- of gasketel. Omdat een airco dus voornamelijk op basis van gratis energie uit onuitputtelijke bronnen werkt, is verwarmen met airco uiterst duurzaam. 

Verwarmen met airco en zonnepanelen

Een airco kan tot drie vierde van zijn nodige energie uit de gratis omgevingslucht halen. De overige energie die de airco nodig heeft om deze omgevingslucht te laten circuleren, kan je ook perfect opwekken met je zonnepanelen. De airco zet dan de opgewekte energie van je zonnepanelen om naar warme of koude lucht op de momenten van de dag dat jij het nodig vindt.

Energy Protect - verwarmen met airco en zonnepanelen

Energiezuinig verwarmen met airco doe je met Energy Protect

Dankzij de multi split airco's van Energy Protect kan je meerdere ruimtes in je huis tegelijk koelen of verwarmen. Eén enkele buitenunit kan namelijk meerdere binnenunits voeden. Niet alleen regelen ze samen de temperatuur van de kamer(s), ze zorgen ook voor een optimale luchtvochtigheid en ventilatie. Bovendien nemen de binnenunits weinig plaats in en gaan ze mooi op in het interieur van je woning. Kriebelt het ook al om te verwarmen met airco?

Energy Protect - verwarmen met airco