5000 euro premie voor elektrische wagens

Al wie in 2024 een elektrisch voertuig aankoopt, komt in aanmerking voor een premie van maar liefst 5000 euro. Op die manier hoopt de Vlaamse Overheid een versnelling hoger te schakelen bij de elektrificatie van het wagenpark. Lees hieronder alles wat je moet weten over deze tijdelijke premie voor elektrische wagens. 

Wie komt in aanmerking voor de premie?

Voor bedrijven bestaan al diverse fiscale voordelen. Daarom richt deze premie zich vooral op particulieren:

  1. Eigenaars van elektrische wagens
  2. Eigenaars van tweedehands elektrische wagens
  3. Aanbieders van autodelen
  4. Vzw's 
elektrische wagen opladen aan laadpaal

Hoeveel bedraagt de premie?

De standaardpremie bedraagt 5000 euro. Voor tweedehandswagens en elektrische wagens aangeschaft door vzw's of autodeelproviders is de premie vastgesteld op 3000 euro. Belangrijke kanttekening: de premie geldt uitsluitend voor elektrische wagens tot 40 000 euro en tweedehandswagens tot 60 000 euro. Tot slot kan de premie maximaal 25% van de factuur bedragen. 

DoelgroepMax. premie
Nieuwe elektrische wagen
tot 40 000 euro
5000 euro
Tweedehands elektrische wagen
tot 60 000 euro
3000 euro
Vzw's3000 euro
Autodelen3000 euro
Energy Protect logo met geld van premie elektrische wagens

Hoe lang geldt de premie nog?

De premie voor elektrische wagens heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Zo is er 20 miljoen euro uitgetrokken voor de premie, wat volgens de Raad van State onvoldoende is om tegemoet te komen aan alle aanvragen. De schrik bleek niet geheel onterecht. In minder dan een week werden bijna 2800 premies aangevraagd, samen al goed voor een slordige 14 miljoen euro. 

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters benadrukt echter dat, ondanks de stormloop, de premie nog het volledige jaar gegarandeerd wordt. Indien 20 miljoen euro niet genoeg zou blijken, zal de regering elders in de begroting extra middelen vrijmaken. Hoewel er in theorie dus geen reden tot bezorgdheid is, raden we toch aan om de premie zo snel mogelijk aan te vragen. Onafhankelijke experts sluiten een vroegtijdige sluiting van het loket niet uit. 

Hoe je elektrische wagen opladen?

Net zoals een traditionele wagen diesel of benzine nodig heeft om te kunnen rijden, heeft een elektrische wagen elektriciteit nodig. Met een laadpaal bij je thuis kan je altijd zorgeloos de baan op met een volle batterij.

Een oplaadpunt bij je thuis wordt trouwens nog interessanter in combinatie met zonnepanelen. Want dan kan je je gratis opgewekte zonne-energie rechtstreeks naar je laadpaal sturen. 

laadpaal voor elektrische wagen

Ontdek de mogelijkheden van een laadpaal bij je thuis

Benieuwd naar de mogelijkheden van een laadpaal bij je thuis? Laat je gratis informeren door een energie-expert tijdens een gratis plaatsbezoek.