Tien tips om vandaag al te besparen op je energierekening

De energieprijzen blijven omhoog klimmen en er is voorlopig geen einde in zicht. Al kan je hier vrij eenvoudig verandering in brengen. Wij geven je tien concrete tips waarmee je de torenhoge kosten van je energierekening kan drukken.

1. Verlaag de temperatuur met één graad

Door de temperatuur van je thermostaat één graad lager te zetten (bv. 21 naar 20°C), kan je tot wel 7% besparen op je verbruik. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van zo’n 100 euro op jaarbasis.

energy protect temperatuur verlagen

2. Sluit s’ nachts je rolluiken of gordijnen

Denk er bij het vallen van de avond aan om je rolluiken en/of gordijnen te sluiten. Zij vormen een effectieve koude bescherming. Op deze manier gaat er geen warmte verloren en behoudt je kamer zijn warmte.

energy protect rolluiken sluiten

3. Programmeer je thermostaat slim

Maak je gebruik van een manuele thermostaat? Dan is het een slim idee door die te vervangen door een programmeerbare. Door je thermostaat slim in te stellen kan je fors besparen op je energieverbruik, wat dan weer voor een daling van je energiefactuur zorgt.

Hoe stel je je thermostaat het beste in? De ideale temperatuur voor je leefruimte is 20 à 21 graden, voor je slaapkamer 17 à 18 graden en badkamer 22 graden. S’ Nachts is 16 graden voldoende, behalve bij de kinderkamer. Daar is 19 graden aanbevolen.

energy protect thermostaat

4. Beperk het sluipverbruik

Sluipverbruik vormt tot wel 18% van ons ‘niet-essentieel’ energieverbruik. Denk maar aan tv’s, computers, videospelconsoles, gsm-opladers, printers, enz. Beperk dit sluipverbruik door je apparatuur aan te sluiten op een stekkerdoos met schakelaar.

energy protect beperk sluipverbruik

5. Onderhoud je diepvries regelmatig

Bij het niet regelmatig onderhouden van je diepvries kan er een laagje vorst ontstaan. Dit doet je energieverbruik stijgen. Concreet kan een dunne vorstlaag van 3 millimeter je verbruik met 15% verhogen.

energy protect diepvries te onderhouden

6. Was kleren op de eco-stand

Indien je je kleren wast op de eco-stand en ze dus wast op 30°, kan je flink besparen op je energierekening. Door op een lagere temperatuur te wassen verbruik je minder energie en vaak ook minder water. Sommige vaatwassers hebben ook zo’n eco-stand.

energy protect eco stand wassen.jpeg

7. Plaats ledverlichting

Vervang de lampen in je woning door ledverlichting. Zeker in de meest gebruikte ruimtes, de keuken en leefruimte, is dit een absolute must. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder energie dan een halogeenlamp.

energy protect led verlichting

8. Plaats zonnepanelen

Plaats zonnepanelen en produceer je eigen energie. Hiermee ben je minder afhankelijk van de hoge energieprijzen op de markt.

energy protect zonnepanelen 2

9. Investeer in airco’s die kunnen verwarmen

Is je verwarming serieus verouderd/en of vervuilend? Dan is het hoog tijd om te investeren in een airco die ook kan dienen als verwarming.

energy protect split airco lg 9

10. Isoleer je woning

In een slecht geïsoleerde woning hoor je veel te stoken. Dit is met de hoge energieprijzen vandaag de dag niet wenselijk. Door je woning te laten isoleren hoef je die energieprijzen niet meer te vrezen.

iso protect dakisolatie brugge 4

Wens je te besparen op je energierekening?

Vraag gratis advies aan onze energie-experts.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.