Verdien geld met je thuisbatterij dankzij een EMS

Een Energy Management System of EMS maximaliseert de opbrengst van je zonnepanelen door energie aan te kopen & te verkopen en je thuisbatterij te op- & ontladen op de meest interessante momenten voor jou. Op die manier bespaar je fors op je energiefactuur én verdien je geld aan je energie-overschotten. Win-win!

Wat is een Energy Management System (EMS)?

Een Energy Management System (EMS) is een software die je thuisbatterij en laadpaal (evt.) slim aanstuurt. Op basis van de real time energieprijzen, je eigen noden én het weer beslist het EMS wat ze met je opgewekte zonne-energie zal doen en wanneer ze energie van het net zal afnemen of injecteren. Op die manier heb je altijd elektriciteit tegen het voordeligste tarief en benut je de opgewekte energie van je zonnepanelen optimaal. Het EMS communiceert hiervoor met:

ems

Je thuisbatterij na amper 6 jaar terugverdiend dankzij een EMS

Door de toevoeging van een Energy Management System wordt een thuisbatterij pas echt interessant! De cijfers liegen er niet om: dankzij een EMS heb je je thuisbatterij al na 6 à 9 jaar terugverdiend in plaats van de gebruikelijke 15 jaar.

Een doorsnee gezin met een jaarlijks energieverbruik van 4.000 kWh kan op jaarbasis zo'n €908 besparen op zijn energiefactuur, enkel en alleen met 4 kWp aan zonnepanelen op zijn dak. Voegen ze daar een thuisbatterij aan toe, dan loopt de besparing op tot €1.212. Een EMS doet daar gemiddeld nog een schepje van 25% bovenop, wat in dit voorbeeld zou neerkomen op een totale besparing van €1.542. Dat tikt al aardig aan, toch? 

PV-installatieBesparing op energiefactuur*
Zonnepanelen€908
Zonnepanelen + thuisbatterij€1.212
Zonnepanelen + thuisbatterij + EMS€1.542


*Berekend op basis van afnametarief van €0.36/kWh, injectietarief van €0.17/kWh en eigen consumptie van 30%

Krijg een extra vergoeding voor netbalancering

Een Energy Management System zorgt ervoor dat de vraag en het aanbod van elektriciteit op het net altijd in evenwicht zijn. Is de vraag naar elektriciteit bijvoorbeeld laag, maar het aanbod groot? Dan zal het EMS ervoor kiezen om je thuisbatterij op te laden. Is de vraag naar elektriciteit groot maar het aanbod klein? Dan zal het EMS een deel van de opgeslagen energie in je thuisbatterij terug injecteren in het net. Omdat je meehelpt aan de netbalancering, en dus ook aan de algemene energietransitie, krijg je een vergoeding.

Verkoop je energie-overschotten

De elektriciteitsprijzen en de injectievergoeding schommelen mee met het (on)evenwicht op het elektriciteitsnet. Tijdens drukke momenten zullen de energieprijs en de injectievergoeding traditioneel hoog zijn. Tijdens rustige momenten juist laag. Daarom zal het Energy Management System altijd elektriciteit injecteren tijdens drukke, dure momenten en aankopen tijdens rustige, goedkope momenten. Afhankelijk van jouw noden en verbruikspatroon zal het EMS de aangekochte elektriciteit inzetten voor instant verbruik of om je thuisbatterij mee op te laden. 

PS: wist je dat de energieprijzen soms zelfs negatief kunnen zijn? Dit is het geval bij een groot overaanbod aan hernieuwbare energie op het net. Om het net weer in balans te brengen, krijg je geld om elektriciteit af te nemen. Maar het omgekeerde is ook waar en dan zal injectie je juist geld kosten. Een EMS houdt dit allemaal voor jou in de gaten! 

Beperk het capaciteitstarief tot een minimum

Een EMS gaat je thuisbatterij zodanig aansturen dat je verbruikspieken zo laag mogelijk liggen. Dit fenomeen staat ook wel gekend als peak shaving. Hoe lager je pieken immers zijn, hoe lager je capaciteitstarief ook zal zijn. Het EMS gaat daarom je verbruik zo veel mogelijk proberen te verspreiden en zo min mogelijk elektriciteit van het net proberen af te nemen tijdens de drukke, dure momenten. 

Impact EMS op capaciteitstarief

Geld verdienen met je thuisbatterij doe je met Energy Protect!

Wil je zelf ook geld verdienen met je thuisbatterij? Laat dan gratis een energie-expert bij je langskomen om de mogelijkheden van een EMS met jou te bekijken.