Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Benieuwd hoeveel zonnepanelen nodig zijn om jouw huishouden te voorzien van groene energie? Via onderstaande tips kun je zelf een inschatting maken. Wil je een precieze berekening van jouw project? Vraag raad aan een Energy Protect-expert.

Kilowatte?

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, haal je er best je energierekening bij. Heb je geen idee van je gemiddeld jaarlijks energieverbruik, vergelijk dan jouw huishouden met een van onderstaande gemiddeldes van Eneco.

Aantal personen in het huishoudenGemiddeld jaarlijks energieverbruik
11200 kWh
22350 kWh
3 à 43500 kWh
4 à 57500 kWh

 

Je energieverbruik

Je energiebehoefte is het totale energieverbruik van je huis gedurende een jaar, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit heb je nodig om een eerste schatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

Het gewenste vermogen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie er opgewekt wordt. Bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, moet je dus ook rekening houden met het vermogen van de zonnepanelen dat je kiest.

Deze formule geeft je alvast een eerste schatting op de vraag: “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”

(je jaarlijks energieverbruik in kWh x 1,1) / (het vermogen van 1 zonnepaneel in Wattpiek) = aantal zonnepanelen dat je nodig hebt

energy protect zonnepanelen 1

Heb ik meer of minder zonnepanelen nodig?

  • Zonnepanelen wekken het meeste energie op als ze naar het zuiden gericht zijn, met een helling van ongeveer 30 tot 35 graden. Als je dak niet naar het zuiden gericht is, reken je best op meer zonnepanelen om je energiebehoefte te dekken.
  • Met een slimme thuisbatterij kan je je opgewekte energie maximaal benutten. Indien je energie-overschotten hebt, kan je de slimme thuisbatterij zo instellen dat deze overschotten te koop aangeboden worden op het net, wat een win-win situatie is voor jouw portemonee.
  • Ben je van plan om nog meer energetische renovaties te doen met bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtepomboiler? Houd daar dan rekening mee in de berekening van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.
dsc 3139

Welke zonnepanelen heb ik nodig?

Er zijn drie types zonnepanelen: monokristallijne, polykristallijne en amorfe zonnepanelen. Deze verschillen in opbouw, vorm, rendement en vermogen.

Energy Protect gaat altijd voor de beste kwaliteit en het hoogste rendement. Vandaar kiezen we er bewust voor om alleen met monokristallijne zonnepanelen te werken. Lees hier waarom!

Van kleine ruimtes met een hoog energieverbruik tot grote daken met kleine budgetten, SunPower zonnepanelen bieden een oplossing voor jouw wensen.

rendement zonnepanelen

Kies voor de expertise van Energy Protect!

Wil je nog meer advies over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Onze energie-experts komen gratis bij jou langs om alles tot in de puntjes voor jou te berekenen.