Zo haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hot! Nog nooit produceerden we zoveel zonne-energie als afgelopen jaar. En gelukkig maar! Zowel de planeet, je woning als je energiefactuur zullen je dankbaar zijn. Maar ondanks de vele voordelen blijft het natuurlijk een grote investering. Juist daarom heb je er alle baat bij om grondig je huiswerk te doen vooraleer je je dak vol legt met zonnepanelen. Met onderstaande tips haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen. 

Oost west, zuid best?

Oriëntatie is key! Hoe meer zonlicht je zonnepanelen kunnen opvangen, hoe hoger hun rendement zal zijn. Daarom richt je je zonnepanelen het best pal naar het zuiden. Lukt dat niet? Dan kunnen oost en west ook nog goede alternatieven zijn. Het rendement mag dan een vijftal procent lager liggen, het blijft een goede investering. Maar naast de oriëntatie speelt ook de hellingsgraad een belangrijke rol bij het rendement. De meest optimale hellingsgraad zou rond de 30° à 35° liggen. Conclusie: met een schuin, zuidelijk georiënteerd dak haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen.

Energy Protect - zo haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen

Kies het aantal en type panelen zorgvuldig uit

Hoeveel en welk type zonnepanelen je precies nodig hebt, start bij je eigen energieverbruik. Het is nu eenmaal niet de bedoeling dat je veel meer energie opwekt dan je verbruikt. Op basis van je eigen energieverbruik wordt het vermogen bepaald dat je nodig hebt om aan je energienoden te voldoen. Dat zal dus voor iedereen verschillend zijn. Op basis van die gegevens kan je berekenen hoeveel en welk type panelen je precies nodig hebt. Onze energie-experts berekenen het met plezier voor jou uit. Vraag hier hun gratis advies aan.

Energy Protect - aantal zonnepanelen op dak

Op elke zonnepaneleninstallatie past een omvormer

Met de plaatsing van zonnepanelen stopt het verhaal niet. Je moet de opgewekte energie van je panelen ook nog omzetten naar een type stroom dat geschikt is om binnenshuis te gebruiken. En daarvoor heb je een omvormer nodig. Ga echter niet over één nacht ijs bij het kiezen van een omvormer. De capaciteit van je zonnepaneleninstallatie, het type schakeling, de hoeveelheid schaduw, het prijskaartje en de technische mogelijkheden zijn allemaal factoren die de keuze van een omvormer beïnvloeden. Met een omvormer die niet volledig compatibel is, zal je niet het maximale rendement uit je zonnepanelen halen.

solar edge omvormer

Zet schaduw en hitte buitenspel

Schaduw is een absolute no go. Een klein beetje schaduw van een boom of schoorsteen kan het rendement van je zonnepanelen al aanzienlijk onderuit halen. Heb je schaduwgevoelige plaatsen op je dak? Dan laat je best micro-omvormers of optimizers achter de betreffende panelen installeren. Die zorgen ervoor dat elk paneel afzonderlijk zijn rendement behoudt. Zo vermijd je dat het ene overschaduwde paneel het rendement van alle andere panelen naar beneden trekt.

Maar het omgekeerde is ook niet goed. Zonnepanelen zijn verzot op daglicht, maar niet per se op de warmte. Zodra je zonnepanelen warmer worden dan 25°C, gaat ook hun rendement achteruit. Hoeveel dat precies is, kan je afleiden uit de warmtecoëfficiënt. Is de warmtecoëfficiënt van jouw paneel bv. 0,5%? Dan zal het rendement telkens met 0,5% dalen per graad dat je zonnepaneel warmer wordt dan 25°C. Hou deze factor dus ook zeker in de gaten als je een paneel uitkiest. 

Energy Protect - schaduw op zonnepanelen

Bereid je voor op de winter

Een doorsnee winterdag telt veel minder zonne-uren dan een doorsnee lentedag, waardoor het rendement van je zonnepanelen 's winters ook wat lager zal liggen. Kijk dus altijd naar de totale jaaropbrengst bij het uitkiezen van je zonnepanelen en niet naar de maandopbrengst.

Energy Protect - bereid je voor op de winter

Het maximale uit je zonnepanelen halen, doe je met Energy Protect!

Wil je ook je eigen energie opwekken met zonnepanelen? Kies je panelen dan nu al nauwkeurig uit om zeker te zijn van een maximaal rendement het hele jaar door! Onze energie-experts komen gratis bij jou langs om alles tot in de puntjes voor jou te berekenen.