Zo verdien jij aan de negatieve stroomprijzen
Het aantal uren dat de stroomprijs onder nul zakt, neemt explosief toe in België. Het is dan ook onmogelijk om gespaard te blijven van de vele artikelen over de negatieve stroomprijzen en de dynamische energietarieven. Maar wat is dat nu, hoe verhouden deze twee zich tot elkaar en hoe kan jij eraan verdienen?
Wat zijn negatieve stroomprijzen?
Laten we beginnen bij het begin. Negatieve energieprijzen ontstaan op momenten dat er een overschot aan energie is, doordat er steeds meer zonnepanelen en windmolens zijn.
Meer zonnepanelen en windmolens + meer zonlicht en wind = een teveel aan hernieuwbare energie.
Er is dus een overschot aan energie, meestal op momenten dat er net weinig energie nodig is: overdag en in het weekend, wanneer fabrieken niet draaien en veel mensen niet thuis zijn. Volgens de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) doken in 2024 in België de stroomprijzen al 408 keer onder nul… 408 kansen dus om te verdienen aan je zelfopgewekte elektriciteit. Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar?

Verdien aan je energieoverschotten
Verdienen aan je eigen energie klinkt eigenlijk vanzelfsprekend. Toch is het niet zo simpel als dat. Makkelijk uitgelegd, alle energie die je opwekt met je zonnepanelen maar zelf niet gebruikt, je energieoverschot dus, vloeit gewoon terug naar het net, zonder dat je daar een rosse cent aan overhoudt. Sterker nog, in Nederland moeten mensen al betalen om hun energie terug naar het net te sturen met een zogenaamd negatief injectietarief, veel kans dat dit in België dus ook vroeg of laat zal gebeuren. Maar je kan je hier tegen wapenen. De eerste stap: een dynamisch energiecontract.

Wat is een dynamisch energietarief?
Hoor je het al donderen in Keulen bij de woorden dynamisch energietarief? Je bent niet de enige. Zo blijkt volgens de Vlaams Nutsregulator (VREG) dat minder dan 1% van de Vlamingen een dynamisch energiecontract heeft. De meesten hebben een vast contract met een tarief per jaar, of een variabel contract met een tarief per maand. Een dynamisch contract daarentegen, fluctueert per uur. Je betaalt dus per uur een andere prijs voor je elektriciteit. En laat dat nu net de vereiste zijn om aan de negatieve stroomprijzen te verdienen.
Wie de prijzen goed in de gaten houdt, kan dus verdienen met zo een contract. Als je op de goeie momenten stroom gebruikt, om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden, moet je er niet voor betalen. Nog beter zelfs: je krijgt er geld voor! Maar hoe realistisch is het dat je permanent thuis bent en permanent tijd hebt om alles in de gaten te houden en te beheren? Niet echt realistisch. Bestond er nu maar een systeem dat dit voor jou kan doen…
Het geheim om winst te maken: thuisbatterij en EMS
Dat is waar deze slimme combinatie in the picture komt. Een thuisbatterij is ondertussen al redelijk bekend: hij voorkomt dat je opgewekte energie niet terugvloeit naar het net, maar slaat die op voor later gebruik. De echte winst zit ‘m echter in de combinatie met een Energy Management System, de slimme sturing van je batterij. Hierbij moet je je investering niet meer bekijken als een terugverdienmodel, maar meteen als een waar verdienmodel.

Wat doet een EMS?
Een EMS is een software die op basis van de energieprijzen, je verbruikspatroon en het weer bepaalt wanneer je thuisbatterij gaat op- en ontladen. Als de stroomprijzen negatief zijn, zal het EMS stroom aankopen en hieraan verdienen. Als de stroomprijs heel duur is en je op dat moment elektriciteit over hebt, kan je die verkopen. En het beste aan heel dit verhaal? Je hoeft er zelf niks voor te doen! Dankzij een EMS heb je te allen tijde elektriciteit aan het voordeligste tarief. Zo verander je je energiesysteem in een netto-inkomstenbron!
Jouw voordelen op een rijtje
- Je bent altijd zeker van de goedkoopste elektriciteit
- Je verdient geld door je energieoverschotten te verkopen
- Je krijgt een extra vergoeding omdat je meehelpt aan de netbalancering
- Je krijgt een realtime overzicht van jouw besparingen
Klaar om winst te maken met je eigen energie?
Stap 1 is een dynamisch energiecontract, stap 2 een eigen energie-ecosysteem met zonnepanelen, thuisbatterij en EMS. En niet te vergeten, stap 3 een energie-expert die jou hierin begeleidt.
Bij Energy Protect zijn we niet alleen mee met de veranderende energiemarkt, we zijn altijd een stapje voor. Vertrouw op ons als jouw energie-expert.
Neem nu contact op voor een gratis adviesgesprek en we bekijken samen de mogelijkheden.
