Verbruik warmtepompboiler

Wil je op een milieuvriendelijke manier op je energiefactuur besparen? Dan is de warmtepompboiler de beste keuze! Niet alleen ligt het verbruik van een warmtepompboiler veel lager in vergelijking met andere boilers, ook het rendement is er eentje om U tegen te zeggen. Ontdek het vooral zelf hieronder!

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler combineert het principe van een lucht-waterwarmtepomp en een boiler in één systeem. De warmtepomp warmt je sanitair water op een heel energiezuinige en milieuvriendelijke manier op, terwijl de boiler al het warme water netjes opslaat en klaarhoudt voor gebruik. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat?

energy protect hoe werkt een warmtepompboiler werking nl

Wat is het verbruik van een warmtepompboiler?

Drie vierde van alle nodige energie om je sanitair water op te warmen, haalt de warmtepompboiler uit zijn eigen omgeving. De elektrische steunverwarming neemt slechts één vierde voor haar rekening. Bovendien zal ze pas een handje toesteken als de warmtepomp het water niet op eigen houtje tot op de gevraagde temperatuur krijgt. Omdat de warmtepompboiler dus voor het grootste deel op groene energie terugvalt, ligt het verbruik van de warmtepompboiler ook veel lager dan bij de klassieke boilers. 

Daar waar een elektrische boiler gemiddeld 3577 kWh/jaar verbruikt, ligt het verbruik van een warmtepompboiler op slechts 894 kWh/jaar. Uiteraard is dit slechts een indicatie. Het precieze verbruik hangt van een heleboel factoren af, zoals bijvoorbeeld het merk/type boiler en de grootte van een gezin. 

Energy Protect - verbruik warmtepompboiler

Verbruik warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen?

Een warmtepompboiler gaat hand in hand met zonnepanelen. Dankzij dit gouden duo kan je je sanitair water voor de volle 100% op basis van groene energie opwarmen: 75% rechtstreeks uit de omgevingslucht en 25% uit de opgewekte energie via je zonnepanelen. Zo kan je het verbruik van je warmtepompboiler dus nóg meer drukken. Goed voor het milieu en voor je portemonnee! 

energy protect zonnepanelen in combinatie met warmtepompboiler

Wat is het rendement van een warmtepompboiler?

Het rendement van een warmtepompboiler wordt uitgedrukt in COP, wat staat voor de Coefficient of Performance. De COP-waarde geeft de verhouding aan tussen je totale energieverbruik en de hoeveelheid nuttige energie die je warmtepompboiler opwekt. Een gewone elektrische boiler of condensatieketel heeft een COP van ongeveer 1. Warmtepompboilers, daarentegen, halen gemakkelijk een COP van 3. Dat betekent dat de warmtepompboiler maar 1 kW elektriciteit verbruikt om 3kW warmte af te geven aan het water in de boiler. Simpel gezegd ligt het rendement van een warmtepompboiler dus drie keer hoger dan dat van een elektrische boiler of condensatieketel.

Haal jouw warmtepompboiler in huis

Ben je ook zo benieuwd naar de meerwaarde van een warmtepompboiler voor jouw woning? Vraag dan een gratis plaatsbezoek aan bij een van onze experts en geniet van persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte op maat. 

energy protect eau chaude