Hoe werkt een warmtepompboiler?

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de warmtepompboiler een combinatie van een warmtepomp en een boiler. De lucht-waterwarmtepomp gebruikt lucht uit zijn eigen omgeving om je sanitair water in de boiler op te warmen. Hoe deze twee dat precies voor elkaar krijgen, lees je hieronder.

Zo werkt een warmtepompboiler!

De lucht-waterwarmtepomp en de boiler werken op een sublieme wijze samen om jou te allen tijde van warm sanitair water te voorzien:

  1. De ventilator zuigt lucht uit zijn omgeving op. Dit kan zowel binnen- als buitenlucht zijn.
  2. De warmte uit deze aangezogen lucht wordt afgegeven aan het gasvormige koelmiddel in de verdamper.
  3. De compressor drukt dit koelmiddel samen. Door de stijgende druk warmt het koelmiddel nóg meer op.
  4. Het inmiddels vloeibare, hete koelmiddel wordt via een buis naar de condensor gepompt. Tijdens zijn reis zal het koelmiddel zijn warmte afgeven aan het sanitair water in de boiler. Daar wordt het warme water bewaard tot je het nodig hebt.
  5. Nu het koelmiddel al zijn warmte afgegeven heeft, koelt het weer af. Ter hoogte van het expansieventiel zal het koelmiddel opnieuw omgezet worden in gas en teruggepompt worden naar de verdamper. Nu kan het hele proces opnieuw beginnen!
  6. De elektrische steunverwarming springt pas bij als de gevraagde temperatuur hoger ligt dan de temperatuur die de warmtepomp zelf kan leveren. 
Hoe werkt een warmtepompboiler?

Natuurlijke warmte als belangrijkste energiebron

Het opmerkelijkste aan de warmtepompboiler is zijn primaire energiebron: natuurlijke warmte. De warmtepompboiler recupereert de warmte uit zijn omgeving om het water in de boiler mee op te warmen. Omdat omgevingslucht volledig gratis is, heeft de warmtepompboiler een laag verbruik. Er is slechts een heel klein aandeel elektriciteit nodig om de warmtepompboiler te laten werken, 25% om precies te zijn.

Heb je zonnepanelen? Dan kan dit volledig opgevangen worden door je eigen opgewekte zonne-energie. 

Hoe snel warmt een warmtepompboiler op?

Een warmtepompboiler heeft iets meer tijd nodig om je sanitair water op te warmen en hangt altijd af van de capaciteit, het vermogen en de temperatuurinstelling van de boiler.

Gemiddeld ligt de opwarmtijd van een warmtepompboiler tussen de 1 à 2 uren. Dat betekent gelukkig niet dat je elke ochtend een uur moet wachten vooraleer je een warme douche kan nemen. Het opgewarmde water wordt netjes voor je opgeslagen en klaargehouden voor gebruik. Als je een voldoende groot boilervat voorziet, kom je dus nooit zonder warm water te zitten. 

Zonnepanelen op dak combineren met warmtepompboiler

Werkt een warmtepompboiler ook in de winter?

De seizoenswissels brengen de werking van een warmtepompboiler niet in het gedrang. Zelfs bij slecht of koud weer zal je nog steeds een warm bad kunnen nemen. Eén belangrijke kanttekening: hoe hoger de buitentemperatuur, hoe hoger het rendement van de warmtepompboiler.

Als het buiten al vrij warm is, zal de warmtepompboiler logischerwijze minder hard moeten werken om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. In de winter is het verschil tussen de buitentemperatuur en de gevraagde watertemperatuur zodanig groot dat de elektrische bijverwarming sneller moet overnemen.

warmtepompboiler Energy Protect

Ik wil ook een warmtepompboiler!

Wil je ook besparen op warm water met een warmtepompboiler? Of heb je nog vragen over de werking van de warmtepompboiler? Vraag dan vandaag nog je gratis plaatsbezoek aan en ontvang vrijblijvend advies van een energie-expert!