Hoe werkt een warmtepompboiler?

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de warmtepompboiler een combinatie van een lucht-waterwarmtepomp en een boiler. De lucht-waterwarmtepomp gebruikt lucht uit zijn eigen omgeving om je sanitair water in de boiler op te warmen. Hoe deze twee onderdelen dat precies voor elkaar krijgen, lees je hieronder.

Zo werkt een warmtepompboiler!

De lucht-waterwarmtepomp en de boiler werken op een sublieme wijze samen om jou te allen tijde van lekker warm sanitair water te voorzien:

  1. De ventilator zuigt lucht uit zijn omgeving op. Dit kan zowel binnen- als buitenlucht zijn.
  2. De warmte uit deze aangezogen lucht wordt afgegeven aan het gasvormige koelmiddel in de verdamper
  3. De compressor drukt dit koelmiddel samen. Door de stijgende druk warmt het koelmiddel nóg meer op en wordt het vloeibaar.
  4. Het inmiddels vloeibare, hete koelmiddel wordt via een buis naar de condensor gepompt. Tijdens zijn reis zal het koelmiddel zijn warme dekentje afgeven aan het sanitair water in de boiler. Daar wordt het warme water bewaard tot je het nodig hebt.
  5. Nu het koelmiddel al zijn warmte afgegeven heeft, koelt het weer af. Ter hoogte van het expansieventiel zal het koelmiddel opnieuw omgezet worden in gas en teruggepompt worden naar de verdamper. Nu kan het hele proces opnieuw beginnen!
  6. De elektrische steunverwarming springt pas bij als de gevraagde temperatuur hoger ligt dan de temperatuur die de warmtepomp zelf kan leveren. 
Hoe werkt een warmtepompboiler?

Hoe snel warmt een warmtepompboiler op?

Hoe snel een boiler opwarmt is natuurlijk afhankelijk van de capaciteit, het vermogen en de temperatuurinstelling van de boiler.

Gemiddeld ligt de opwarmtijd van een warmtepompboiler tussen de 2 en de 4 uren. Met de toevoeging van zonnepanelen kan je deze opwarmtijd echter grandioos inkorten. De opgewekte zonne-energie zal de warmtepompboiler meteen in warmte-energie omzetten om je sanitair water in de boiler op te warmen.

Dit warme water wordt netjes opgeslagen in de boiler en klaargehouden voor gebruik. 

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler biedt heel wat mogelijkheden voor jouw woning. Een bescheiden greep uit het gamma aan voordelen:

Energy Protect - hoe werkt een warmtepompboiler

Ik wil ook een warmtepompboiler!

Zie jij de warmtepompboiler ook al schitteren in je woning? Vraag dan vandaag nog je gratis plaatsbezoek aan en ontvang een vrijblijvende offerte van een van onze experts!