Kledingketen Brooklyn liet 830 zonnepanelen op bedrijf plaatsen

De Vlaamse kledingketen Brooklyn liet hun gloednieuw hoofdkantoor maximaal volleggen met zonnepanelen. En daar zullen ze nog jarenlang de vruchten van plukken. De acht vestigingen worden voor een groot deel aangestuurd met lokaal opgewekte energie van hun zonnepanelen. Door de giga rendementen en korte terugverdientijd zag Brooklyn zijn energiefactuur zienderogen dalen en zijn energiezekerheid stijgen. CEO Ubbe Descamps doet zijn verhaal.

ubbe brooklyn tijdens interview play

Brooklyn, da’s een mix van merken en heel veel broeken. Dat laatste nemen ze als broekenspecialist au sérieux met een jeans assortiment om ‘u’ tegen te zeggen. Verder shop je bij Brooklyn zonder problemen sustainable én geniet je, zowel in onze 7 winkels als online, steeds van een persoonlijke service. Met een klantenkaart geniet je bovendien altijd van 10% korting. Op zoek naar iets specifieks? De Profashionals helpen je met plezier verder!

Hoe een bedrijfsbrand het energievraagstuk op tafel legde

Op 3 juni 2021 legde een verwoestende brand de hoofdkantoren van kledingketen Brooklyn volledig in de as. Maar CEO Ubbe Descamps bleef allerminst bij de pakken zitten. In de weken en maanden die volgden had hij maar één doel: zo snel mogelijk een nieuw gebouw op poten zetten om de activiteiten te hervatten.

Maar een nieuwbouw gaat gepaard met het doorhakken van vele knopen. De moeilijkste knoop? Ongetwijfeld de energetische als het van Ubbe afhangt: "Aangezien we helemaal van nul moesten beginnen, drong het energievraagstuk zich sterk op: Hoe gaan we het gebouw verlichten? Hoe gaan we het verluchten? Wat met gas?" De keuze voor maximale eigen productie op basis van zonne-energie was echter snel gemaakt. Op amper vijftien maanden tijd stond er een gloednieuw, energiezuinig gebouw op de site van Brooklyn. 

Met 830 zonnepanelen heeft Brooklyn elke dag energiezekerheid

Brooklyn besloot het meteen goed te doen en een energiezuinig bedrijf te zetten dat helemaal klaar is voor de toekomst. Hoe? Door geen greintje van het gebouw onbenut te laten. Naast het dak werd ook de westelijke zijgevel maximaal volgehangen met zonnepanelen.

Daardoor zijn de zonnepanelen oost-west gericht. "Deze moderne oriëntatie zorgt voor een bredere, meer gespreide curve met zonne-uren van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Daardoor zijn we de hele dag zeker van maximale energieproductie en lagere pieken", licht Ubbe toe. In totaal pronken er 830 zonnepanelen op de kledingketen, goed voor een vermogen van 330 kWp.

Energy Protect - 830 zonnepanelen op bedrijf Brooklyn

Dankzij energiedelen worden alle Brooklyn winkels gevoed met eigen energie

Met de energie die in - of beter gezegd op - het hoofdkantoor geproduceerd wordt, voorziet Brooklyn in de eerste plaats in hun lokale energiebehoefte: verlichting, verluchting, verwarming, laadpalen, maar ook elektronica zoals hun gloednieuw automatisch picking systeem met robots. De robots worden gevoed door accu's die overdag opgeladen worden tijdens de zonne-uren. Op die manier kan de picking van de kleding volledig energieneutraal verlopen.

Maar door het monstervermogen van de PV-installatie én de gespreide zonnecurve wekt Brooklyn méér energie op dan het lokaal nodig heeft. Die energie-overschot verdeelt Brooklyn over zijn zeven winkels. Zo wordt alle energie van de zonnepanelen over heel de dag benut en ligt het piekverbruik ook een pak lager. De enige kost die nog overblijft is het tarief om de energie over het net te transporteren. 

Energy Protect - Brooklyn doet aan energiedelen dankzij groot vermogen zonnepanelen op bedrijf

De investering in zonnepanelen zou een no-brainer voor elke ondernemer moeten zijn

Vooral het feit dat de zonnepanelen 20 jaar optimaal renderen en na 3 jaar al volledig terugverdiend zijn, trok Ubbe over de streep. "En door zelf voor een groot deel in je energiebehoefte te voorzien, heb je altijd een solide basis om op terug te vallen. Iets wat meer dan welkom is in tijden van fluctuerende energieprijzen, energiecrisissen en een stijgende energienood. Als je de capaciteit, de rendementen en de terugverdientijd naast de energietarieven zet, wordt de investering een no-brainer", vult de CEO aan.

Daarnaast is hij van mening dat elke ondernemer zijn verantwoordelijkheid moet nemen in de verduurzaming van bedrijven. En als ondernemers zelf het initiatief niet nemen, zullen ze er vroeg of laat toch toe gedwongen worden. "Waarom dus nog wachten en uitstellen?" vraagt Ubbe zich luidop af. "Je maakt je bedrijf futureproof en spaart bergen geld uit door de hoge zonnepanelen rendementen". En wachten op premies & subsidies voor zonnepanelen? Alleen maar verloren tijd aangezien de installatie zich toch razendsnel terugverdient!" besluit hij. 

Het belang van een betrouwbare partner zoals Energy Protect

De denkoefening heeft Brooklyn samen met Energy Protect gedaan. "Voor zo'n analyse heb je een solide partner nodig met veel ervaring. Elke dag komen er nieuwe spelers bij op de zonnepanelenmarkt met veel minder kennis van zaken. Energy Protect heeft ons van A tot Z geadviseerd en dat is zeer vlot en professioneel verlopen. We hadden zelf al het één en ander uitgedacht, maar Energy Protect heeft onze ideeën bevestigd en bijgestuurd waar nodig. Bovendien gaven ze eerlijk advies over de installatie en hielpen ze meedenken over een manier om de beste zonnepanelen rendementen te halen. "

Naast zonnepanelen bieden we met Energy Protect ook laadpalen, (slimme) thuisbatterijen en warmtepompen aan, voor zowel particulieren als bedrijven.

Energy Protect plaatst zonnepanelen op dak Brooklyn

Ook van de voordelen van zonnepanelen genieten?

Heeft Ubbe's verhaal je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je, net als Brooklyn, ook van de voordelen van zonne-energie genieten? Energy Protect komt gratis bij je langs om de mogelijkheden samen met jou te bekijken.