Zonnepanelen op jouw plat dak plaatsen?

Zonnepanelen zien we tegenwoordig overal. We zien ze niet alleen op bedrijven, scholen en zorginstellingen, maar ook op woondaken. Hoogstwaarschijnlijk ken je wel iemand die zonnepanelen heeft geplaatst op zijn woning met schuin dak.

Je wenst ook te kunnen genieten van zonne-energie en je wilt een bijdrage leveren aan het milieu, maar jouw woning heeft een plat dak? Geen probleem, het is ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak.

Met de juiste materialen en technieken kan het rendement zelfs hoger zijn dan bij traditionele daken.

Vraag een gratis plaatsbezoek aan voor:

Stap 1/3

Ik wens ook informatie over:

Stap 2/3

Hoe kunnen we jou contacteren?

Stap 3/3

Zonnepanelen plat dak - Energy Protect

Waarom een plat dak optimaal is voor zonnepanelen

Als we aan zonnepanelen denken, associëren we ze vaak met schuine daken. Maar als je een plat dak hebt, besef je misschien niet hoe ideaal jouw dak wel is om van zonne-energie te kunnen genieten. Bij schuine daken moet bij het ontwerp rekening worden gehouden met de dakhoek en de dakoriëntatie. Bij platte daken is dit niet altijd het geval.

Zonnepanelen voor platte daken kunnen op maat worden gemaakt. Je kan er dus een optimaal rendement uit halen. Er zijn twee belangrijke factoren bij het ontwerpen van een succesvolle zonnepanelen installatie:

  • Hellingshoek van de zonnepanelen
  • Oriëntatie van de zonnepanelen

Een optimale hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen op je dak zorgen voor de hoogste energieopbrengst. Voor de beste prestaties worden de zonnepanelen minimaal 35° gekanteld en worden ze gericht naar het zuiden. Bovendien heb je met een plat dak vrij de keuze hoe je de zonnepanelen oriënteert om zo jouw energieproductie te maximaliseren

Waarom een plat dak optimaal is voor zonnepanelen - Energy Protect

Zonnepanelen op plat dak plaatsen

Jouw dak moet geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Hoewel er meer mogelijkheden zijn om zonnepanelen op platte daken te plaatsen, moet jouw dak aan bepaalde eisen voldoen. Heeft jouw dak de juiste dakbedekking en structuur? Is er voldoende oppervlakte? Naast het controleren of jouw dak al dan niet schaduwplekken heeft, is ook de waterdichtheid van belang.

Het is sterk aan te raden om eerst problemen als schade aan het dak, lekkage, mos en asbest op te lossen.

Zonnepanelen op plat dak plaatsen - Energy Protect

Haal het hoogste rendement uit je zonnepanelen

Voor het hoogste rendement moeten de zonnepanelen op een plat dak in een hoek worden geplaatst. Zo kunnen ze namelijk het zonlicht beter opvangen én kan er geen water of stof bovenop blijven liggen. Stof kan de energieproductie met 5 à 10 procent verminderen. Wanneer de zonnepanelen gekanteld zijn, zorgt de regen voor een natuurlijke reiniging.

De oriëntatie van de zonnepanelen is optimaal als de panelen naar het zuiden zijn gericht. Dit omdat de zon dan op het hoogste punt staat. Als je geen rekening houdt met een hoek van min. 35° en de zonnepanelen plat installeert, dan kan je tot wel 20 procent aan rendement verliezen.

plat dak voorzien met zonnepanelen - Energy Protect

Ook de invloed van wind en gewicht is belangrijk

Wanneer zonnepanelen in een hoek worden gemonteerd, zijn ze gevoeliger voor wind. Dit heeft een invloed op jouw dak en zonnepanelen. Daarom wordt er steeds ballast voorzien per paneel.

Het werken met ballast in plaats van verankering zorgt ervoor dat jouw waterdichting steeds optimaal blijft.

Hoeveel oppervlakte heeft mijn dak nodig?

Het plaatsen van zonnepanelen op platte daken vraagt veel ruimte. De zonnepanelen die schuin op het dak in rijen worden geplaatst, mogen immers elkaar niet belemmeren met schaduw. Vraag zeker om advies of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Hoeveel oppervlakte heeft mijn plat dak nodig? - Energy Protect

Krijg ik subsidies bij de aankoop van zonnepanelen?

Een investering in zonnepanelen is een grote investering, die op lange termijn nog steeds enorm rendabel is. Sinds 2021 verleent de overheid weer subsidies aan degene die zonnepanelen laten plaatsen, dit doordat de terugdraaiende teller afgeschaft werd. Ontdek hoeveel je met zonnepanelen op een plat dak kan besparen. 

Energy Protect, jouw betrouwbare partner

Wil je de sprong wagen om zonnepanelen op jouw plat dak te plaatsen? Dan werk je beter samen met een betrouwbaar bedrijf als Energy Protect aangezien de installatie van zonnepanelen expertise vereist. Platte daken zijn namelijk gevoelig voor zware belasten en lekkages. 

Zonnepanelen op jouw plat dak?

Duizenden tevreden klanten gingen je al voor.

werven aqua protect voor op site energy protect