Centrale verwarming met warmtepomp

Is jouw huis uitstekend geïsoleerd en overal voorzien van (drie)dubbele beglazing? Dan is centrale verwarming met warmtepomp het overwegen meer dan waard. Het is de meest duurzame en energie-efficiënte oplossing van het moment om je huis te verwarmen. Wij vertellen je waarom!

Vraag een gratis plaatsbezoek aan voor:

Energy Protect - centrale verwarming met een warmtepomp van Daikin

Waarom kiezen voor centrale verwarming met warmtepomp?

Warmtepompen gebruiken warmte uit hun eigen omgeving om jouw woning mee op te warmen. Er is enkel elektriciteit nodig om de omgevingswarmte, indien nodig, op een hogere temperatuur te brengen. Zo blijft het energieverbruik en de CO2-uitstoot beperkt tot een absoluut minimum. Economisch én ecologisch!

LET OP! Een lucht-waterwarmtepomp rendeert enkel in goed geïsoleerde woningen. Investeer daarom eerst in degelijke isolatie vooraleer je een warmtepomp in huis haalt. Met zonnepanelen op je dak kan je het rendement nóg meer opkrikken.

Mogelijke afgiftesystemen voor centrale verwarming met warmtepomp

De warmte die je lucht-waterwarmtepomp genereert, moet zich natuurlijk ook een weg door je huis kunnen banen. Dat gebeurt via warmteafgiftesystemen verspreid over je hele woning.

Het water in hogetemperatuurradiatoren moet ongeveer 65°C à 90°C warm zijn. Enkel een hogetemperatuurwarmtepomp krijgt dit voor elkaar. Omdat de gevraagde temperatuur zo hoog ligt, heeft dit type warmtepomp dus ook meer elektriciteit nodig. Daarom is ze een pak minder rendabel dan een lagetemperatuur-warmtepomp. Dit is dan ook vaak niet de meest ideale oplossing. 

Het water dat door lagetemperatuurradiatoren stroomt, hoeft slechts 35°C à 50°C warm te zijn. Daarom kan je dit type radiatoren perfect op een lagetemperatuur-warmtepomp aansluiten. Dit type warmtepomp moet minder hard werken om het water op temperatuur te krijgen, waardoor ze energie-efficiënter en ecologischer is dan de hogetemperatuurwarmtepomp.

Een ventiloconvector is een compact toestel waar water vanaf 35°C door stroomt. Omdat dit een relatief lage temperatuur is, is een ventiloconvector heel energie-efficiënt. Anders dan bij de andere afgiftesystemen wordt de warmte de ruimte ingeblazen via een ventilator. Het handige? Je kan dit proces ook omkeren en koele lucht je woning inblazen tijdens de zomer. 

Het hoogste rendement valt bij vloerverwarming te rapen. Dat komt omdat de watertemperatuur van vloerverwarming maar rond de 35°C ligt. En hoe lager de temperatuur van het afgiftesysteem, hoe minder hard de warmtepomp moet werken, hoe hoger het rendement. Lees hier meer over vloerverwarming.

Het rendement van centrale verwarming met warmtepomp

Omdat het rendement van een warmtepomp sterk afhankelijk is van de buitentemperatuur kijk je best altijd naar het seizoensrendement, uitgedrukt in SCOP. Al onze lucht-waterwarmtepompen hebben een SCOP van 3 of hoger, wat betekent dat ze 3 kW warmte leveren met 1 kW elektriciteit. Over het algemeen geldt dat hoe lager de temperatuur van het afgiftesysteem is, hoe hoger het rendement van de warmtepomp zal zijn.

Wist je dat... een warmtepomp ook nog rendeert tijdens de winter? Door de koudere buitentemperatuur zal het rendement weliswaar iets lager liggen, maar wel nog meer dan de moeite waard!

Energy Protect - het rendement van centrale verwarming met warmtepomp

Jouw premies voor centrale verwarming met warmtepomp

De Vlaamse overheid beloont groene inspanningen! Als je je lucht-waterwarmtepomp laat installeren door een erkend RESCert gecertificeerd installateur zoals Energy Protect, krijg je een mooie premie die kan oplopen tot wel €4800. Vraag gratis onze premiegids aan en ontdek hoe groot jouw premie zou kunnen zijn!

Energy Protect - premie voor centrale verwarming met warmtepomp

Welke lucht-waterwarmtepomp en afgiftesysteem heb ik nodig?

Welk type warmtepomp en afgiftesysteem jij nodig hebt, hangt af van je woning, noden & budget.

Het hoogste rendement haal je met lagetemperatuurafgiftesystemen zoals vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren of ventiloconvectoren. Maar ook een combinatie is mogelijk! Zo kan het interessant zijn om vloerverwarming beneden te combineren met radiatoren, ventiloconvectoren of een lucht-luchtwarmtepomp boven.

Een one-fits-all oplossing bestaat dus niet, integendeel! Vraag nu een gratis plaatsbezoek aan en onze energie-experts helpen jou tot de beste oplossing te komen.

Jouw lucht-waterwarmtepomp installeren doe je met Energy Protect!

  • RESCert-gecertificeerd installateur
  • Onmiskenbare expertise met zo'n 5.000 werven per jaar
  • Hoogste tevredenheidsscores: een tevreden klant, daar gaan we voor!
  • Nationaal actief met vestigingen bij jou in de buurt: Zwevegem, Gent, Genk, Gosselies, Braine l'Alleud en Mechelen
  • Kwalitatieve installaties met maximale fabrieks- en installatiegarantie
  • Officieel erkend door toonaangevende instanties


Zie je het bos door de bomen niet meer? Vraag dan een gratis plaatsbezoek aan van een van onze experts voor het beste advies op maat.

iso protect sundae17

Steeds een referentie in de buurt

Benieuwd wat onze klanten zeggen?

Met Group Protect verbeteren we 5.000 woningen per jaar. Graag maken we van jou onze volgende tevreden klant!

werven aqua protect voor op site energy protect