Zonnepanelen met slimme thuisbatterij

Sinds de komst van de digitale teller ontstond er bij velen twijfel of de thuisbatterij wel nog rendabel was. Maar eigenlijk heeft de digitale teller juist nieuwe deuren geopend, namelijk die van de slimme thuisbatterij. Door de combinatie van zonnepanelen met slimme thuisbatterij haal je álles uit je opgewekte zonne-energie en beperk je je energiekosten tot een absoluut minimum. Ontdek hoeveel jij kan besparen!

Wat maakt de slimme thuisbatterij zo slim?

Een slimme thuisbatterij maximaliseert de opbrengst van je zonnepanelen door energie aan te kopen en te verkopen op de meest interessante momenten voor jou. Zo neem je altijd energie af tegen het voordeligste tarief en wordt injectie in het net van overtollige zonne-energie plots heel interessant. Het gaat er gewoon om wanneer je het doet. Kortom, timing is key! Iets waar de slimme thuisbatterij meester in is.

Energy Protect - slimme thuisbatterij

Waarom kiezen voor zonnepanelen met slimme thuisbatterij?

Hoe meer je van je opgewekte zonne-energie zelf kan verbruiken, hoe beter. Zodra je voorraad zonne-energie op is, neem je - tegen betaling - extra elektriciteit af van het net. De slimme thuisbatterij houdt 24/7 de energieprijzen in de gaten en zal pas energie afnemen van het net wanneer de energieprijzen laag zijn. De slimme thuisbatterij speelt dus in op:

  1. Het dynamisch tarief
    Heb je een dynamisch energietarief? Dan zal je in plaats van een vast bedrag de prijs betalen die geldt op het moment dat je elektriciteit afneemt. Hoe meer mensen op hetzelfde moment energie afnemen, hoe hoger de energieprijs zal zijn en omgekeerd. De slimme thuisbatterij zal dus energie aankopen wanneer de vraag - en dus ook de prijs - laag is.
     
  2. Het capaciteitstarief
    Het capaciteitstarief werd in het leven geroepen om mensen te ontmoedigen veel elektriciteit te verbruiken tijdens drukke momenten, wat voor een overbelasting van het net zorgt. Hoeveel het capaciteitstarief bedraagt, hangt af van het gemiddelde van je maandpieken, ofwel, de momenten waarop je het meest energie tegelijk verbruikt. Hoe lager het gemiddelde van je maandpieken ligt, hoe minder je dus zal betalen. De slimme thuisbatterij verlaagt je pieken door je energieverbruik meer over de dag heen te spreiden. Resultaat? Je voelt het capaciteitstarief amper tot niet! 
     
  3. Het weer
    De slimme thuisbatterij houdt ook rekening met de weersvoorspellingen. Is de zon in aantocht? Dan is de kans groot dat je energie zal kunnen injecteren in het net. Wordt er regen verwacht? Dan zal de batterij zich voorbereiden om extra energie af te nemen van het net. Dankzij deze inzichten kan de slimme thuisbatterij al anticiperen op de energieprijzen.
     
  4. Je eigen verbruikspatroon
    Tot slot onthoudt de slimme thuisbatterij ook op welke momenten je gewoonlijk meer energie verbruikt en op welke momenten minder of niet. Zo kan de batterij nóg betere beslissingen maken over de momenten waarop ze energie afneemt en injecteert.
Energy Protect - zonnepanelen op dak

Verdien geld aan je zonnepanelen met slimme thuisbatterij

Een grote troef van de slimme thuisbatterij is dat ze de energie die je niet meteen kan verbruiken, verkoopt. Ook hier is timing weer key! De batterij zal de overtollige energie verkopen op momenten dat de energievraag en dus ook de energieprijs het hoogst is.

Daarnaast draag je met een slimme thuisbatterij ook bij aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet. Aan deze netbalancering hangt een interessante vergoeding vast. 

energy protect premiegids aanvragen

Rendement en terugverdientijd van zonnepanelen met slimme thuisbatterij

Een slimme thuisbatterij benut de opgewekte energie van je zonnepanelen zo optimaal mogelijk. De rendementen liggen dan ook op 12%, goed voor een terugverdientijd van amper 6 à 9 jaar. Een slimme investering die dus meer dan de moeite loont, als je 't ons vraagt.

Zó veel kan jij besparen met zonnepanelen met slimme thuisbatterij

Laten we het even tastbaar maken. Stel dat een doorsnee gezin met een energieverbruik van 3500 kwh een PV-installatie van 5 kWp op zijn dak heeft liggen en daar een slimme thuisbatterij van 11 kWh aan toevoegt.

De zonnepanelen met slimme thuisbatterij zijn goed voor een totale jaarlijkse besparing van €2203, waarvan €881 rechtstreeks van je zonnepanelen komt en €246 rechtstreeks van je gewone thuisbatterij. Voeg je aan deze thuisbatterij de slimme module toe? Dan wordt dit aandeel verhoogd met maar liefst €1076, goed voor bijna de helft van je totale jaarlijkse besparing.

Energy Protect - besparing met zonnepanelen met slimme thuisbatterij

Bespaar zelf met zonnepanelen met slimme thuisbatterij!

Ben je benieuwd hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen met slimme thuisbatterij? Laat het professioneel berekenen door een erkend energie-expert. Vraag nu je gratis plaatsbezoek aan.