Energiezuinig koelen en verwarmen met warmtepomp

De energieprijzen swingen de pan uit. In de laatste 45 jaar betaalden we nog nooit zoveel voor gas en elektriciteit. Energiezuinig wonen is daarom actueler dan ooit! Heb jij al een energiezuinige woning? Of heb je je woning recent extra geïsoleerd met spouwmuurisolatie of dakisolatie? Dan loont het meer dan de moeite om te bekijken hoe je je woning maximaal optimaal kan verwarmen en koelen. Wist je dat een lucht-luchtwarmtepomp daar de geknipte kandidaat voor is? Wij verklappen je hoe je energiezuinig kan koelen en verwarmen met warmtepomp!

Koelen en verwarmen met warmtepomp

Wist je dat je met een lucht-luchtwarmtepomp zowel kan koelen als verwarmen? Op zwoele zomerdagen zuigt de warmtepomp de warme lucht uit de kamer en voert die naar buiten. De warmtepomp blaast vervolgens frisse lucht de kamer in. 

Maar dit hele koelingsproces kan je eigenlijk ook perfect omkeren, waardoor je ook kan verwarmen met warmtepomp. Op ijzige dagen zal de warmtepomp de warmte uit de buitenlucht zuigen om de verse lucht mee op te warmen. Het resultaat? Een zalig warme kamer.

Hittegolf of vriesweer, met een warmtepomp ben je altijd zeker van een aangenaam binnenklimaat.

Hoe kan je verwarmen met airco?

Verbruik tijdens het verwarmen met warmtepomp

Verwarmen met warmtepomp is een pak energiezuiniger dan verwarmen met bijvoorbeeld elektriciteit. De reden hiervoor is simpel: een elektrische verwarming gebruikt energie uit het elektriciteitsnet om warmte te genereren. Een warmtepomp, daarentegen, produceert zelf geen warmte, maar verplaatst enkel de al aanwezige warmte uit de omgevingslucht. Een warmtepomp heeft dus enkel elektriciteit nodig om de lucht van buiten naar binnen te pompen en omgekeerd.

Met de huidige energieprijzen is verwarmen met warmtepomp dus stukken voordeliger dan verwarmen met bijvoorbeeld een cv- of gasketel. Omdat een warmtepomp dus voornamelijk op basis van gratis energie uit onuitputtelijke bronnen werkt, is verwarmen met warmtepomp uiterst duurzaam. 

Verwarmen met warmtepomp en zonnepanelen

Een warmtepomp kan tot drie vierde van zijn nodige energie uit de gratis omgevingslucht halen. De overige energie die de warmtepomp nodig heeft om deze omgevingslucht te laten circuleren, kan je ook perfect opwekken met je zonnepanelen. De warmtepomp zet dan de opgewekte energie van je zonnepanelen om naar warme of koude lucht op de momenten van de dag dat jij het nodig vindt.

Energy Protect - verwarmen met airco en zonnepanelen

Energiezuinig verwarmen met warmtepomp doe je met Energy Protect

Dankzij de lucht-luchtwarmtepompen van Energy Protect kan je meerdere ruimtes in je huis tegelijk koelen of verwarmen. Eén enkele buitenunit kan namelijk meerdere binnenunits voeden. Niet alleen regelen ze samen de temperatuur van de kamer(s), ze zorgen ook voor een optimale luchtvochtigheid en ventilatie. Bovendien nemen de binnenunits weinig plaats in en gaan ze mooi op in het interieur van je woning. Kriebelt het ook al om te verwarmen met warmtepomp?

Energy Protect - verwarmen met airco