Hoe kies je een laadpaal?

Hoe kies je een laadpaal en waarop moet je letten? Lees hier wat de aandachtspunten zijn bij het installeren van een laadpaal.

Zelf een laadpaal plaatsen of laten plaatsen?

Het heeft geen zin om een laadpaal zelf te plaatsen. Zo is het jouw verantwoordelijkheid als eigenaar om eventuele wijzigingen aan de elektriciteitsinstallatie te laten keuren. Dit is meteen één van de redenen waarom je het best kiest voor een professionele installatie. Ook is het veiliger om dit te laten uitvoeren door een erkend installateur. Het gaat immers over elektriciteit.

Op zoek naar een betrouwbare installateur?

Kies dan voor een expert als Energy Protect. Onze vakmannen kennen de toestellen door en door en delen graag hun kennis met de klant. Verder kan je erop vertrouwen dat ze professioneel en correct te werk gaan.

Je bent niet wettelijk verplicht om een laadpaal door een erkend installateur te plaatsen. Wanneer je dit wel doet, heb je een bijkomend voordeel. Als particulier heb je recht op een belastingvermindering van 45% wanneer de installatie uitgevoerd wordt door een erkend installateur.

ep laadpaal powerdale 1643360090

1-fase laadpalen of 3-fase laadpalen

Kies je voor 1-fase laadpalen of toch eerder 3-fase laadpalen? Dit hangt vooral af van de aansluiting van jouw woning: is die eenfasig (ook wel monofasig genoemd) of driefasig? De 3-fasenaansluiting kan hogere laadsnelheden behalen. Dit is vooral handig als je je auto in een mum van tijd weer helemaal opgeladen wilt hebben.

Toch kies je beter voor een laadpaal die zowel monofasig als driefasig gebruikt kan worden. Op deze manier kan je later met driefasige stroom werken. Je zal dan in de toekomst enkel de aansluiting moeten vervangen en niet de laadpaal.

Meer weten over het verschil tussen 1-fase laadpalen of 3-fase laadpalen? Vraag het aan onze experts.

ep laadpalen powerdale cropped

Wallbox of laadpaal?

Een kleine maar toch belangrijke vraag… wens je de laadpaal aan de muur te hangen of kies je voor een losse laadpaal? Het eerste type noemen we een ‘wallbox’. Het tweede type heeft als voordeel dat het verder weg van het gebouw geplaatst kan worden. Al moet je dan een extra paal bestellen om hem op te monteren, wat meestal zorgt voor een meerkost.

Vaste kabel of aansluiting

Het voordeel van een laadpaal met vaste kabel is vooral het gebruiksgemak. Zo kan je eenvoudigweg de kabel in je auto pluggen en beginnen laden, dit zonder dat je een aparte laadkabel uit de koffer hoeft te halen.

Een model zonder vaste kabel kan handig zijn voor auto’s met zowel type 1 als type 2 aansluiting. In Europa is de norm type 2.

Weet je niet wat te kiezen? Onze experts helpen je op weg.

ep laadpaal powerdale 5 1643360094

Benieuwd welke laadpaal je het beste kiest?

Onze energie-experts bieden maar al te graag een antwoord op jouw vragen.

Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.