Alles wat je moet weten over warmtepompboilers

Is je boiler aan vervanging toe, maar heb je geen idee welke te kiezen? Neem dan zeker de warmtepompboiler in overweging. Niet alleen is hij uiterst energiezuinig, hij is ook super milieuvriendelijk. Maar wat is een warmtepompboiler precies? Hoeveel verbruikt hij, wat is de kostprijs en is hij dan echt zoveel beter dan een zonneboiler? Wij vertellen je alles wat je moet weten over warmtepompboilers!

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een lucht-waterwarmtepomp die je sanitair water in de boiler opwarmt op basis van warmte uit de omgevingslucht. Benieuwd hoe de warmtepompboiler dat allemaal voor elkaar krijgt?

energy protect lg warmtepompboiler krachtig verwarmingsresultaat

Hoeveel verbruikt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler haalt maar liefst 75% van zijn nodige energie uit de omgevingslucht. De overige 25% kan je aanvullen met de elektrische steunverwarming in de boiler of met je opgewekte zonne-energie van je zonnepanelen, indien je er hebt. Dat verklaart dan ook meteen waarom het verbruik van een warmtepompboiler een pak lager ligt dan bijvoorbeeld een klassieke elektrische boiler of gasboiler en het rendement maar liefst 3 keer hoger.

Welke premies zijn er voor warmtepompboilers?

Een warmtepompboiler werkt voor het overgrote deel op groene energie. Omdat je dus een duurzame, toekomstgerichte keuze maakt, kom je in aanmerking voor uiterst interessante premies die je op termijn heel wat centjes kunnen opbrengen. Benieuwd voor welke premies jij in aanmerking komt? Ontdek het in onze premiegids! 

Warmtepompboiler installeren?

Dit zijn de 5 mogelijke configuraties

Hoe rendabel en ingenieus een warmtepompboiler ook is, hij blinkt nóg meer uit in combinatie met andere systemen. Dit zijn de 5 mogelijke configuraties van een warmtepompboiler:

  • Warmtepompboiler met elektrische weerstand

  • Warmtepompboiler gekoppeld aan zonnepanelen

  • Warmtepompboiler gekoppeld aan zonnepanelen + bijverwarming via de ketel

  • Warmtepompboiler + bijverwarming via zonnecollectoren

  • Warmtepompboiler + bijverwarming via ketel

Zonneboiler of warmtepompboiler?

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler verwarmen je sanitair water op een duurzame en energiezuinige manier.

Het grote verschil tussen de beide systemen is dat een warmtepompboiler je volledige warmwaterbehoefte kan dekken, terwijl dat bij een zonneboiler 'slechts' 60% is. Naast een zonneboiler heb je dus ook altijd nog een klassiek verwarmingssysteem nodig dat kan bijspringen als je voorraad zonne-energie opraakt. 

Energy Protect - zonneboiler of warmtepompboiler

Hoeveel kost een warmtepompboiler?

De prijs van een warmtepompboiler hangt van veel factoren af. Denk maar aan het merk en het type van de boiler, de technische mogelijkheden van je woning , de plaatsingskosten, de vervoerskosten en noem maar op! De prijs zal dus voor iedereen anders zijn. Lees hier meer over de prijs van een warmtepompboiler.