4 redenen waarom je nu zonnepanelen moet plaatsen!

Overweeg je zonnepanelen? Wacht niet langer! Wij geven je 4 redenen waarom je nu zonnepanelen moet plaatsen.

Energy Protect plaatst zonnepanelen op dak

1. In 2024 verdwijnt de premie voor zonnepanelen

Als je dit jaar zonnepanelen laat plaatsen, kan je nog tot 750 euro premie opstrijken:

  • 150 euro per kWp voor installaties tot 4 kWp
  • Extra 75 euro per kWp van 4 kWp tot 6 kWp

Dankzij de premie kan je de totale kostprijs van je installatie fors drukken. Maar opgelet! Vanaf 2024 verdwijnt de premie. De Vlaamse overheid riep de premies in 2021 in het leven om de afschaffing van de terugdraaiende teller te compenseren. Sinds de invoering wordt de premie echter systematisch afgebouwd. In de septemberverklaring van 2023 werd beslist de premie vervroegd stop te zetten. Geen tijd te verliezen dus! Lees alles over de energiepremies in onze gratis premiegids.

2. In 2024 verhoogt de btw op zonnepanelen

Tot eind 2023 betaal je slechts 6% btw op zonnepanelen in plaats van 21%. Dat scheelt al snel enkele honderden euro's op je eindfactuur. Deze tijdelijke btw-verlaging geldt trouwens ook voor warmtepompen. Sla dus nu je slag! Want vanaf 2024 wordt de btw weer opgetrokken naar 21%. De Vlaamse overheid voerde deze tijdelijke btw-verlaging in om de plaatsing van zonnepanelen aan te moedigen.

3. De energieprijzen zullen weer stijgen

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) ligt er een nieuwe stijging van de energieprijzen in het verschiet. Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, zal afhangen van de globale economische trends en hoe streng de winter precies zal zijn. Maar een nieuwe stijging is dus niet uitgesloten. Het agentschap roept daarom nu al op om maximaal in te zetten op hernieuwbare energie met zonnepanelen. Zo kan je je eigen gratis stroom opwekken zonder afhankelijk te zijn van de dure energieprijzen op de markt.

4. Zonnepanelen brengen meer op dan je spaarboekje

Door de inflatie en de historisch lage rentes brengt het geld op je spaarrekening zo goed als niets meer op. Beter investeer je het in zaken die écht iets opbrengen. Een investering in zonnepanelen levert je rendementen van 8% en meer op! Dit rendement kan je trouwens opkrikken tot 12% als je je zonne-energie slim aanstuurt met een Energie Management System (EMS).

Snel nog genieten van alle fiscale voordelen van zonnepanelen?

Vraag nú een gratis plaatsbezoek voor zonnepanelen aan en geniet nog van de vele fiscale voordelen van 2023!